Ingmar Berga heeft woensdag op de Weissensee de Open Nederlandse titel op natuurijs veroverd. 

De marathonschaatser uit de BAM-ploeg was na een wedstrijd over honderd kilometer op het Oostenrijkse meer de snelste in de sprint van een kopgroepje. Peter van de Pol finishte als tweede en Sam Boon werd derde.

Titelverdediger Jorrit Bergsma ontbrak. Hij bereidt zich voor op de Olympische Spelen in Sotsji. 

Al na de eerste doorkomst na zo'n tien kilometer had zich een groep van tien schaatsers losgemaakt uit het peloton. Berga en Boon behoorden tot de vroege vluchters, Van de Pol sloot later aan.

Ook erkende marathontoppers als Sander Kingma, Rob Hadders, Sjaak Schipper en Erik Jan Kooiman waren mee in de ontsnapping.

Valpartij

De voorsprong van de kopgroep groeide vlot naar meer dan twee minuten. Op een versnelling van Kooiman en Van de Pol reageerden alleen Berga, Boon en Kingma. De groep van vijf vooraan reduceerde naar vier na een valpartij van Kingma.

De achtervolgers probeerden nog van alles, maar ze kregen de vier koplopers niet meer te pakken. Berga, afkomstig uit Hoogeveen, maakte het karwei kundig af in de eindsprint.

Bij de vrouwen ging de titel eerder op woensdag naar Mariska Huisman. De zus van de vorige maand overleden marathonschaatser Sjoerd Huisman won vorig jaar ook al.

Lees ook: Mariska Huisman pakt Nederlandse titel op natuurijs