Yvonne Nauta verbaasde zichzelf met haar zilveren plak op het EK allround. "Dit had ik van tevoren niet voor mogelijk gehouden, drie keer op het podium en tweede in het eindklassement", stelde ze tevreden vast.

Nauta maakte veel indruk op de drie en vijf kilometer, met twee tweede plaatsen achter Ireen Wüst en Martina Sablikova, maar ze kwam ook sterk voor de dag met een derde plaats op de 1500 meter.

Dit seizoen heeft Nauta, die op de Spelen van Sotsji ook op de vijf kilometer in actie komt, een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt met de zilveren medaille op haar eerste EK als voorlopig hoogtepunt.

"Ik heb me dit seizoen gericht op de langere afstanden. Vanuit duurvermogen hebben we een trainingsschema gemaakt en dat pakt goed uit, ook voor het allrounden. En ik ben mentaal gegroeid. Ik heb meer vertrouwen in mijn eigen lijf en eigen kunnen.”

Dat ze het op de langste afstand net moest afleggen tegen Sablikova deerde Nauta niet zo. "Daar kan ik niet erg mee zitten. Ik had mijn eigen schema in mijn hoofd, vergelijkbaar met mijn race op het OKT, en ik zou dan onderweg wel zien hoe het ging."

Onderweg constateerde ze dat het aardig liep, al voelde ze wel dat ze al drie afstanden gereden had tijdens het toernooi. "Ik was de rondjes wel wat meer aan het aftellen dan normaal."

Verbazen

Met een tijd van 6.59,32 werd Nauta tweede en versloeg ze gevestigde namen als Claudia Pechstein en toernooiwinnares Ireen Wüst. Bovendien naderde ze de koningin van de lange afstand, Sablikova tot op iets meer dan een seconde. Wat dat voor de Spelen belooft, durfde Nauta niet te zeggen. "Sotsji is weer een heel andere wedstrijd."

Maar er zit nog wel meer in het vat dan dat ze in Hamar liet zien, vermoedde ze. "Ik kan mezelf nog verbazen. Dus het kan nog wel harder, denk ik."

Na de Spelen mag Nauta zich opmaken voor haar tweede internationale allroundkampioenschap, want met haar tweede plaats op het EK is ze ook al zeker van deelname aan het WK allround dat eind maart in Thialf wordt verreden. "Ja, dat komt er ook nog bij. Dat is echt fantastisch."

Lees ook: Wüst: 'Nog nooit beter geweest'