Ireen Wüst bewees op het EK allround dat ze al in een 'olympische vorm' steekt. De schaatsster zegevierde met overmacht in Hamar.

"Volgens mij ben ik nog nooit beter geweest", zei Wüst in een eerste reactie tegen de NOS. "Eigenlijk klopt alles. Maar hier en daar kan het nog wel beter. Dat bewaren we tot Sotsji."

"Ik ga met alleen maar pluspunten weer naar huis", vertelde ze later. "Ik ben tevreden over alle vier de afstanden. Dit was een stabiel toernooi."

Wüst won de 500, 1500 en 3000 meter en kon zich daardoor een derde plaats permitteren op de afsluitende 5000 meter.

"Ik was van plan om vooral technisch goed te schaatsen. Ik wilde verstandig zijn. Ik wilde me niet kapotrijden als ik over een maand op mijn top moet zijn."

Wüst wilde ook niet alles op alles zetten met het oog op de Spelen. "Het had geen zin om te forceren. Ik geef de race als cijfer een dikke 8.Ik voel me goed, alles is in balans. In een maand tijd kan nog wel veel gebeuren. Ik denk ook niet dat iedereen hier alles uit de kast heeft gehaald. Maar ik kan zelf ook nog wat beter."

Eigen route

Tijdens het EK viel het Wüst op dat het niveau op de drie kilometer bij Martina Sablikova en Claudia Pechstein laag was.

De twee rijdsters worden op die afstand tot haar voornaamste concurrentes gerekend, maar ze werden door Wüst in Hamar op secondes gereden. "Het niveau op de drie kilometer verbaasde me wel. Maar over een maand zullen ze er zeker staan. Iedereen volgt zijn eigen route."

"Om zelf scherp en fit bij de Olympische Winterspelen op het ijs te komen rest Wüst niet veel meer dan finetuning. "Ik zal doortrainen zoals ik gewend ben en aan de techniek kan altijd nog wat beter", zei ze. "Maar het is vooral een kwestie van fit en gezond blijven."