De lach was zaterdag na de vijf kilometer bij het EK allround terug bij Jan Blokhuijsen. De Nederlander bleef in Hamar iedereen ver voor en nam zelfs de eerste plaats in het algemeen klassement over. 

"Ik had wat recht te zetten", zei Blokhuijsen na zijn uitstekende vijf kilometer. 

Op de 500 meter maakte hij twee misslagen, waardoor hij niet verder kwam dan de zevende tijd: 36,61. "Ik heb hele goede benen deze week en dan kom ik twee keer met mijn hand op het ijs. Daardoor was ik gretiger op de vijf kilometer."

Die gretigheid vertaalde zich in een rit waar de coach van Blokhuijsen, Jan van Veen, ook van onder de indruk was. "Dit was beter dan op het OKT", aldus Van Veen. "Zijn techniek is verbeterd en hij rijdt veel vrijer. En dat is belangrijk, want hij heeft veel kracht, maar moet het wel over kunnen brengen op het ijs."

Blokhuijsen onderschreef dat. "Dat ik vrijer was betekent dat ik minder verkrampt was en meer kon gooien met mijn lichaam."

Inschatting

Als eerste van de favorieten moest Blokhuijsen het ijs op bij de 5000 meter in Hamar. "Ik moest een tijd neerzetten. Dat vond ik prima. Misschien is het soms juist wel lekker omdat je dan echt je eigen race kan rijden."

Zijn tijd (6.15,89) had de rijder van Team Corendon van tevoren ook als richttijd genomen. Daarmee verwachtte hij zijn concurrenten ruim te snel af te zijn. "Ik had wel verwacht dat er wat meer onder de 6.20 zouden rijden, maar 6.15 had ik van niemand gedacht."

Zijn inschatting klopte. Douwe de Vries werd met 6.19,47 tweede en de Belg Bart Swings met 6.20,92 derde.

Het EK is voor Blokhuijsen met name van belang om een goed gevoel te krijgen voor de Spelen. "Dat is het doel: goede races rijden op weg naar Sotsji. En deze rit hoorde daar zeker bij."

Zelfvertrouwen

Volgens Van Veen was het belangrijk om in de aanloop naar de Spelen Blokhuijsens zelfvertrouwen te versterken. "Als je aan vertrouwen wint dan kun je nog wat harder."

"In Noord-Amerika reed Jan twee keer geen goede race. Daarna reed hij weer twee goede ritten, maar twee is voor de Olympische Spelen is te weinig. Dit had hij nodig. En daarom wilden we hier rijden."

Zondag wil Blokhuijsen met twee goede races zijn eerste titel binnenslepen. "De 1500 meter moet strakker dan op het OKT, maar de tien kilometer gaat al het hele jaar lekker."

Vol verwachting kijkt hij daarom uit naar de slotdag van het kampioenschap. "Ik kwam hier in eerste instantie voor een lekkere vijf kilometer, maar ook voor de titel."

Lees ook: Verweij: 'Kon mezelf geen pijn doen'

Bekijk het programma van het EK allround