De Olympische Spelen werpen bij het EK allround van komend weekeinde hun schaduw vooruit. "Een titel is een titel, maar als ik moest kiezen tussen een titel dit weekend of over vier weken, dan wist ik het wel", zegt Jan Blokhuijsen.

Blokhuijsen twijfelde aanvankelijk of het wel verstandig was te rijden in Hamar, maar na het olympisch kwalificatietoernooi besloot hij toch zijn koffers te pakken. "Het past goed in de route."

"Anders had ik anderhalve maand geen wedstrijd op niveau gereden. Sven Kramer is hier nu misschien niet, maar de rest is hier wel. En zo vlak voor de Spelen is het echt wel een hoog niveau."

Bovendien denkt Blokhuijsen dat het voor hem onverstandig zou zijn om nu, zoals Kramer wel doet, een tijdje van het ijs te gaan.

"Voor Sotsji is het beter om dit EK juist wel te doen in plaats van van het ijs af te gaan. Als je dat doet dan duurt het toch ook altijd weer even voordat je het gevoel op de schaats weer terug hebt. Dat luistert heel nauw. Je timing ben je snel kwijt."

Concurrentie

De schaatser van Team Corendon denkt dat niet alleen Koen Verweij een concurrent voor de titel is. "Bart Swings zal ook in vorm zijn en Denis Yuskov, al weet ik niet of hij hier wel een tien kilometer gaat rijden."

En juist op die laatste afstand zal het EK beslist worden, denkt Blokhuijsen. "Ik denk dat de tien kilometer wel de afstand zal worden waar het kampioenschap op verdiend wordt."

Op die langste afstand lijkt Blokhuijsen de beste papieren te hebben en daarmee is hij misschien wel dé favoriet voor de titel. Dat hij zo wordt aangemerkt, maakt hem niet nerveus. "Ik ga er in ieder geval wel voor, maar ik ben niet ineens heel gespannen."

Blokhuijsen benadrukt echter dat hij pas over vier weken in absolute topvorm moet zijn, bij de olympische 5000 meter. "Zo ga je ook naar dit toernooi toe. Het absolute opladen wil ik pas over vier weken doen."

Ploegenachtervolging

Na die rit wil hij eigenlijk graag een week elders doorbrengen om een paar dagen voor de ploegenachtervolging weer terug te keren.

De vijf kilometer staat namelijk als eerste afstand op het olympische schaatsprogramma en de ploegenachtervolging als laatste. Daar zitten elf dagen tussen dat hij niet in actie komt. Om toch een goed trainingsprogramma te kunnen draaien vermoedt Blokhuijsen dat hij beter elders kan trainen. "Sotsji is ook niet echt de plek waar je even het fietsje pakt om een rondje te rijden."

Hij denkt niet dat het de voorbereiding op de ploegenachtervolging in de weg zal zitten. "Koen en Sven zullen met andere afstanden bezig zijn. Het enige wat ik daar nog met ze zou kunnen doen is af en toe een beetje inrijden."