Johan de Wit, de coach van schaatsster Annouk van der Weijden bij Project 2018, maakt zich geen zorgen over de eventuele juridische stappen van Team Liga. Dat laat hij vrijdag aan NUsport weten.

"Natuurlijk ben ik opgelucht, maar ik had hier eerlijk gezegd ook wel op gerekend", reageerde hij op de beslissing van de KNSB om het startbewijs van zijn schaatsster op de drie kilometer te waarborgen. "Zo zijn de regels van tevoren afgesproken, door iedereen."

Over de derde plaats van Van der Weijden op de drie kilometer ontstond enige discussie nadat haar concurrente Yvonne Nauta op de kruising werd gehinderd door Linda de Vries.

Team Liga is van mening dat hun schaatsster Nauta daardoor een startbewijs op de Spelen misloopt en dreigt naar de geschillencommissie te stappen.

Saillant detail daarbij is dat het toekennen van een tweede startplek aan Nauta, die ook gekwalificeerd is op de vijf kilometer, ten koste van Van der Weijden automatisch betekent dat ook Team Liga-sprintster Thijsje Oenema zich alsnog plaatst voor de Spelen.

Volgens De Wit zal het zover echter niet komen. "Wat er nu over Team Liga verschijnt, dat ze de beslissing gaan aanvechten, dat neem ik niet heel erg serieus. Dat gaan ze niet doen. Ze zullen kansloos zijn."

Stemmingmakerij

De coach ergerde zich ook aan de verklaring van Liga dat niet de beste schaatsers nu naar Sotsji gaan en dat Nauta alleen nog maar beter zou worden richting de Spelen. "Dat geldt natuurlijk ook voor Annouk. Ook zij laat een stijgende lijn zien. Elke rit gaat beter."

De Wit stelde een nare bijsmaak te hebben van de hele affaire en hekelde naast Team Liga ook de rol van journalisten daarin. "Er heeft nogal wat stemmingmakerij plaatsgevonden. Bij Liga weten ze natuurlijk heel goed hoe dat werkt, die hebben veel meer olympische ervaring. Maar ik vind het jammer dat journalisten hun huiswerk niet goed gedaan hebben en feiten opschreven die niet klopten. De hele affaire heeft daardoor een behoorlijke weerslag gehad op Annouk."

Volgens de coach heeft die stemmingmakerij zelfs deelname aan het EK allround (waar bij het OKT eveneens om werd gestreden) gekost. "Haar 1500 meter lag totaal niet in lijn met haar drie en vijf kilometer. Ik had van tevoren bij de KNSB al aangegeven dat ik het vermoeden had dat dit zou doorwerken op haar. Daar konden zij verder niets mee. Dat begrijp ik ook want het was maar een vermoeden, maar het bleek wel waarheid te worden."

Trainingskamp

Met het oog op Sotsji was de ploeg graag naar Hamar afgereisd voor de EK allround, maar door de tegenvallende 1500 meter greep Van der Weijden naast een startbewijs voor de Europese titelstrijd.

De Wit hoopt dat Van der Weijden verder wel zorgeloos naar de Spelen kan werken, ook al wordt dat financieel enigszins lastig. "We hebben alles op de voorbereiding richting het OKT gezet, ook financieel lag de focus daar op."

"Ik vraag me af of we nu nog iets kunnen", doelt hij op een trainingskamp. "Natuurlijk zijn er ook in Thialf mooie faciliteiten, maar veel schaatsers reizen de komende weken af naar plekken als Inzell en Collalbo om te trainen. Dat zouden wij graag ook willen. Ook wij dromen van een medaille."

"Wat dat betreft is dit misschien een klein beetje een oproep ook. Wat Annouk gepresteerd heeft, dat kan eigenlijk niet. Het is toch een beetje als een amateurclub tegen Barcelona", trekt de coach van de bescheiden schaatsploeg de parallel met het voetbal. "Het is bijzonder knap wat ze gedaan heeft."

Lees ook: Team Liga overweegt juridische stappen tegen KNSB

Lees ook: Nauta krijgt geen startplek op 3000 meter van KNSB

Lees ook: Nauta geschrokken van ophef over 3000 meter