Kjeld Nuis en Mark Tuitert strijden maandag voor hun laatste kans op deelname aan de Olympische Spelen. De twee schaatsers treffen bij het olympisch kwalificatietoernooi uitgerekend elkaar op de 1500 meter.

Dat bleek zondag bij de loting.

Nuis en Tuitert rijden in het zevende paar. Daarna komen Sven Kramer en Thomas Krol de baan op, gevolgd door Jan Blokhuijsen en Wouter Olde Heuvel. Favoriet Koen Verweij sluit de 1500 meter in de tiende rit af tegen Rhian Ket.

Kramer, Jorrit Bergsma, Michel Mulder, Stefan Groothuis, Bob de Jong, Ronald Mulder, Blokhuijsen en Jan Smeekens zijn zeker van de Spelen. Daarmee zijn nog twee plaatsen vrij. Een van die plekken wordt ingenomen door Verweij (of op eigen kracht of via een aanwijsplaats voor de ploegachtervolging).

Nuis en Tuitert willen het laatste deelnamebewijs pakken. Nuis moet winnen. Voor Tuitert is de situatie gunstiger. Als hij zelf wint, is hij zeker. Maar Tuitert gaat dankzij zijn derde plaats op de 1000 meter ook naar de Spelen als de zege op de 1500 meter naar Verweij gaat of naar iemand die al een ticket voor Sotsji op zak heeft (zoals Kramer, Groothuis of Blokhuijsen).

Vrouwen

Bij de vrouwen is de 5000 meter maandag de laatste afstand. Ireen Wüst, Lotte van Beek, Antoinette de Jong, Jorien ter Mors, Marrit Leenstra, Annouk van der Weijden (onder voorbehoud) en Margot Boer gaan naar Rusland. Dat betekent dat nog drie Nederlandse startplekken vrij zijn. De nummers één, twee en drie van de vijf kilometer kwalificeren zich voor de Spelen.

Laurine van Riessen, Thijsje Oenema en Annette Gerritsen zullen de slotafstand met veel interesse volgen. Als op de 5 kilometer iemand op het podium eindigt die al een olympisch startbewijs heeft, schuift Van Riessen een plaats op en mag ze ook naar de Olympische Spelen.

Oenema moet hopen dat twee van de drie ereplaatsen op de 5000 meter worden ingenomen door schaatssters die al geplaatst zijn. Gerritsen mag alleen als de nummers één, twee en drie van de 5 kilometer op een andere afstand al zeker zijn van deelname. Dat lijkt haast uitgesloten.

Lees ook: Huilende Nuis: 'Ik heb het verkloot'

Lees ook: Tuitert: 'Ik rijd niet meer als een dood vogeltje'

Bekijk wie er al zeker zijn van Sotsji