Gerard Kemkers zag zijn pupil Koen Verweij zondag gedesillusioneerd de ijsbaan verlaten. De TVM-rijder werd slechts achtste en moet de 1500 meter maandag eigenlijk winnen om op eigen kracht naar de Spelen te gaan.

"Hij kwam duidelijk tekort. Dit was zijn slechtste 1000 meter van het seizoen en die moet je nu niet rijden", concludeerde de coach. Verweij maakt nog wel kans op een aanwijsplek voor de ploegachtervolging als zijn missie op de schaatsmijl niet slaagt.

"Hij wilde te graag en dat is vaak het probleem van iemand die net geen sprinter is. Het was te geforceerd en dan zit er een trekje in zijn slag dat hem tegenwerkt. De 1500 meter is de laatste kans en die moet hij pakken."

De starter, die Verweij en zijn tegenstander Hein Otterspeer terugfloot, speelde volgens Kemkers geen rol bij de mindere race. "Dat mag niet echt een excuus zijn, al had hij van mij niet hoeven fluiten omdat er mensen onrustig waren in het publiek."

Net-nietrace

Verweij zelf maakt zich nog niet zo'n zorgen. "Dit is niet de afstand waar ik me op focus en het niveau was erg hoog. Maar ik wilde wel gewoon top drie rijden. Ik was net te gehaast en was daarom in elke ronde net iets te langzaam. Het was een net-nietrace."

Toch is hij vol vertrouwen voor de 1500 meter van maandag, zijn favoriete afstand. "Er zat te weinig ontspanning in mijn slag. Als ik daar een tandje af haal, kan ik dezelfde rondetijden rijden als vandaag en dan komt het wel goed. Ik heb er zin in. Het zit precies goed voor de 1500 meter, want die kan ik meer vanuit ontspanning rijden."

Verweij voelt zich bovendien geruggesteund door zijn voorselectie voor de ploegenachtervolging. Hij is van tevoren aangeduid als rijder waarvoor een aanwijsplaats zou kunnen worden ingezet. "Ik heb het voordeel dat ik in die team pursuit zit, maar ik ga er niet vanuit dat ik aangewezen hoef te worden. Ik ga gewoon een mooie 1500 meter rijden en dan komt het wel goed."

Orie

BrandLoyalty-coach Jac Orie zag de gedoodverfde favoriet Kjeld Nuis falen met een zesde plaats. Hij verliet in tranen de baan en zal zich moeten oprichten om maandag sterk terug te komen op de schaatsmijl. "Hij kwam niet in zijn race en maakte een misser bij de laatste binnenbocht."

"That's life, het is niet zo verwonderlijk dat er iets misgaat als je ziet hoeveel mensen hier hard schaatsen. Op de 1500 meter telt alleen winst en dat zal heel moeilijk worden."

Lees ook: Tuitert: 'Ik rijd niet meer als een dood vogeltje

Lees ook: Huilende Nuis: 'Ik heb het verkloot'

Lees ook: Tuitert in de wachtkamer voor Sotsji

Bekijk wie er al zeker zijn van Sotsji