Sven Kramer werd zaterdag op de tien kilometer bij het OKT flink uitgedaagd door Jorrit Bergsma, maar won wel. "Ik wilde de wedstrijd winnen, zo zit ik in elkaar."

Kramer vond de rit tegen Bergsma 'spannend zat'. "Jorrit en ik hebben misschien wel een haat-liefdeverhouding met elkaar op de tien. Ik rijd liever niet tegen hem, want we kunnen elkaar slopen, maar we halen wel het beste in elkaar naar boven."

In Thialf stuwden de twee Friezen elkaar naar een baanrecord voor Kramer en een persoonlijk record voor Bergsma.

"Hij deed wat ik wel een beetje verwacht had", zei de TVM-kopman over het tactische plan van zijn rivaal. "Hij ging er vol voor, duwde na zes rondjes vol het gaspedaal in. Bam, 30,1. Dan heb je op de kruising een keuze: of vol meegaan of je bij het plan houden."

Dat plan was om 'rondjes dertig-half' te rijden en het aan het eind af te bouwen, zo legde Kramer uit. Hierdoor reed Bergsma het grootste deel van de rit zo’n drie tellen voor de olympische kampioen op de vijf kilometer uit, maar een versnelling in de laatste acht rondes en wat tragere rondes van Bergsma brachten Kramer toch nog de ritzege.

"Ik had controle over mijn schaatsen, had een goede 'cadans'. Als ik me zo voel, dan weet ik dat ik kan versnellen. Dat gaat vooral op intuïtie. Maar als hij het (rondjes laag in de dertig seconden, red.) vol had gehouden, dan had ik het niet gered."

Kramer, die zich door problemen met zijn luchtwegen 'wel eens beter had gevoeld' dan voor het OKT, ziet ook nog wel wat verbeterpunten richting de Olympische Spelen. "Ik vind dat het vlakker moet. Nu zag ik soms vier of vijf tienden verschil op de kruising in mijn rondetijd, dat moet niet hoeven."

Ook kan Kramer de bochten nog wel wat krapper aansnijden. Nu houdt hij vaak nog wat ruimte over naar de blokjes. "Dat is er de afgelopen jaren wat ingeslopen, omdat ik last had van mijn rug. Mijn rug is nu goed, dus moet ik niet zeiken en gewoon die bocht afknijpen."

Kramer heeft nu een vrije dag voordat hij maandag nog start op de 1500 meter. "Of ik die kan winnen? Ja, ik denk het wel."

Bergsma

Bergsma reed op zijn beurt bijna drie seconden van zijn persoonlijk record af en plaatste zich ook op deze afstand voor de Spelen.

Bergsma reed lang op kop, maar hij hoorde de TVM-kopman komen in de laatste rondes. "En dan is het lastig om je hoofd erbij te houden", zei de Fries. "Mijn concentratie werd wat minder en dan loopt hij toch nog wat bij me weg."

Kramer won de tien kilometer in een baanrecord van 12.45,09, waar Bergsma 12.47,42 klokte. Bij de NK afstanden was het verschil tussen de stayers nog ruim vijf seconden. Bergsma was dan ook vooral tevreden over zijn race.

"Ik heb nog niet zoveel tien kilometers gereden dit seizoen, daarom is het lekker om hier een goede neer te zetten. Er was deze week toch wel wat spanning. Ik heb het Sven zeker lastig gemaakt. Het wordt nog een mooie strijd in Sotsji."

Bergsma verwacht dat hij bij de Spelen nog een stukje harder kan rijden. "Je bent dan iets meer uitgerust, iets beter in vorm. Het begin van mijn race is ook nog een puntje voor verbetering, dat ging nu wat moeizaam."

"Daardoor moest ik er wat meer energie in leggen om tot rondjes 30,1 te komen. Als dat iets meer naar je toe komt, dan houd je ook wat meer over aan het eind. Nu kwam Sven er aan, dat voel je ook aan het publiek, en reed ik echt op de grens."

Bergsma, van origine marathonschaatser, zou het dan ook niet erg vinden als hij bij de Spelen niet tegen Kramer loot. "Het liefst rijd ik alleen, ik heb niet iemand nodig."

Lees ook: De Jong: 'Olympisch goud is absoluut in zicht'