Bob de Jong is niet van plan om bij zijn vijfde Olympische Spelen genoegen te nemen met een bronzen medaille op de tien kilometer.

"Goud is absoluut in zicht. Het verschil is maar vijf seconden en dat is overbrugbaar", toonde de BAM-schaatser zich strijdvaardig na zijn derde plaats bij het OKT.

De Jong moest Sven Kramer en zijn teamgenoot Jorrit Bergsma ruim voor zich laten. "In Sotsji moet het een stukje harder. Dat is niet zomaar te doen, maar ik ga nog wat nieuw materiaal uitproberen."

"Die jongens moeten ook maar weer die tijd rijden op de Spelen. Ik ga nog nieuwe pakken en schaatsten testen en dat kan zo extra seconden opleveren."

De 37-jarige De Jong is nog nooit bij de openingsceremonie geweest, maar zou deze keer zomaar als vlaggendrager uitverkoren kunnen worden. "Natuurlijk wil ik dat. Als je dat niet doet, heb je niets over voor je vaderland."

Wereldrecord

Het is niet zo dat De Jong sowieso ontevreden is met minder dan goud, de medaille die hij in 2006 al won op de tien kilometer. "Dat zou niet dramatisch zijn. Goud heb ik al en een tweede zou mooi zijn."

Of er een wereldrecord nodig is voor de winst in Sotsji, durft De Jong niet te zeggen. "Dat hangt van de omstandigheden af. Als we vrijdag hadden gereden, was het wereldrecord er nu in Heerenveen aan gegaan."

De Jong durft nog niet te zeggen of hij in Sotsji aan zijn laatste Spelen gaat beginnen. Hij is 41 als het evenement in 2018 het Zuid-Koreaanse Pyeongchang wordt gehouden. "Na Vancouver had ik niet het idee dat ik nog vier jaar door zou gaan. Ik sluit helemaal niks uit."

Lees ook: Kramer: 'Haat-liefdeverhouding met Bergsma'