Met een bijzonder scherp baanrecord van 34,31 verzekerde Michel Mulder zich van een olympisch ticket op de 500 meter.

"Zo'n tijd kan ik niet verklaren. Dit overtreft alles", gaf de rijder van Beslist.nl toe. Mulder was sowieso verbaasd over zijn optreden op de tweede dag van het olympisch kwalificatietoernooi.

"Tijdens het inrijden kreeg ik mijn ene voet niet voor de andere. De eerste rit was daarom al een hele opluchting", vertelde hij.

De hele week had Mulder de spanning van de race al gevoeld. Die was bovendien nog verergerd omdat hij een week geleden een tegenvallende trainingswedstrijd reed in Heerenveen. "Dat was het lastigste: dat die trainingswedstrijd niet zo goed ging."

Continu herinnerde Mulder zichzelf eraan dat hij in het verleden juist op belangrijke momenten zijn zenuwen steeds de baas was. Dat was hem gelukt bij zijn wereldtitel inline-skaten en toen hij afgelopen winter wereldkampioen sprint werd in Salt Lake City. "Ik probeerde mezelf voor te houden dat ik altijd goed rijd bij druk."

Om tot rust te komen zocht Mulder zijn coach Gerard van Velde op en ook zijn inline-coach Desly Hill. "Zij zijn op die momenten de enige van wie ik nog iets aanneem. Verder van niemand."

Geconcentreerd

In de eerste omloop zette Mulder de derde tijd neer. Daarna liep hij snel van het middenterrein met een nors gezicht naar de kleedkamer, maar ontevreden was hij niet. "Ik was geconcentreerd. Ik dacht: ik ga Sotsji hier niet mislopen omdat ik me ga opwinden over een missertje in de eerste race. Ik wist al dat het harder kon."

En harder ging het in de tweede rit. "Gerard van Velde zei dat het de beste 500 meter was die hij ooit gezien had", zei Mulder. Zijn 34,31 was een evenaring van het wereldrecord op een laaglandbaan. Jeremy Wotherspoon reed in 2008 in Hamar ook die tijd.

"Ik had natuurlijk best wel willen weten wat dat in Calgary had opgeleverd, maar dan heb je ook weer met een hogere snelheid te maken. Je kan het niet weten. Het is appels met peren vergelijken."

Het meest content was Mulder uiteindelijk met zijn plaatsing voor de Spelen. "Het is mooi dat ik dit kan: de snelste tijd ooit op een laaglandbaan. En het is mooi dat ik dat record aan Thialf geef, maar ik ben er het meeste trots op dat het gelukt is."

Lees ook: Gebroeders Mulder naar Spelen op 500 meter

Bekijk de aanwijsvolgorde