NOS-analisten Erben Wennemars en Paulien van Deutekom blikken elke dag met NUsport vooruit op het OKT. Vrijdag staan in Thialf de 500 meter voor de mannen en de 3000 meter voor vrouwen op het programma.

Op de kortste afstand bij de mannen zijn diverse kandidaten om zich voor Sotsji te plaatsen. Met een vijfde, tiende en twaalfde plek op de prestatiematrix voor de nummers één, twee en drie staat er veel op het spel. 

"Dat wordt één groot feest, het niveau is ongekend hoog. Er zullen dan ook wel meerdere mensen naar de Spelen mogen. Michel en Ronald Mulder gaan heel erg hard en daarachter zit Jan Smeekens", voorspelt Wennemars.

Smeekens kampte deze week echter met ziekte en gaf al aan dat hij niet verwacht honderd procent te zijn. "Ik ben benieuwd waar hij staat. Hij heeft met koorts op bed gelegen, geen wedstrijden gereden en geen fantastisch voorseizoen gehad."

Hospes

Van Deutekom denkt dat die ziekte ook weleens voordelig kan uitwerken. "Het kan wat met je lichaam doen, maar het hoeft zeker niet een nadeel te zijn. Misschien is die rust wel goed geweest. Het is spannend om te zien hoe hij ervoor staat."

Jesper Hospes is volgens Wennemars en Van Deutekom een gevaarlijke outsider. "Hij reed vorig weekend hard en heeft al laten zien dat hij zich erbij kan schaatsen", aldus Van Deutekom. Wennemars: "Hij versloeg Michel Mulder in een rechtstreeks gevecht. Dan wordt het toch wel spannend."

Wennemars denkt dat Hein Otterspeer geen kans maakt op een olympisch ticket: "Die komt net tekort." Van Deutekom durft dat niet te zeggen omdat de 500 meter bij uitstek een momentopname is. "Ze moeten niet bezig zijn met de matrix, maar gewoon hard schaatsen en ervan genieten."

Euforie

Tussen de twee 500 meters door schaatsen de vrouwen de 3 kilometer met Ireen Wüst en Jorien ter Mors als grote favorieten. Ook daar staan de nummers één, twee en drie hoog genoteerd op de aanwijsvolgorde met allemaal een plek in de top tien.

Van Deutekom: "Ik verwacht Wüst en Ter Mors heel hoog en daarachter Antoinette de Jong of Diane Valkenburg. De laatste heeft zich heel anders moeten voorbereiden omdat ze de World Cup-wedstrijden moest missen. Ze heeft haar eigen lijntje moeten trekken en dat is best lastig als je de snelle tijden uit Noord-Amerika voorbij ziet komen."

Wennemars verwacht op deze afstand veel van Yvonne Nauta. "Die gaat denk ik heel ver komen. Ook hier wordt het een slagveld, want Pien Keulstra en Valkenburg gaan het niet halen. Ik denk dat De Jong er nog bij komt." Van Deutekom: "We krijgen hier teleurstellingen en enorme euforie."

Lees ook: Hoe worden de twintig olympische tickets verdeeld?

Lees ook: Hoe ziet het programma van het OKT in Thialf eruit?