Sven Kramer en Jorrit Bergsma hebben zich op de eerste dag van het olympisch kwalificatietoernooi in Thialf verzekerd van deelname aan de komende Olympische Spelen in het Russische Sotsji. Kramer won de vijf kilometer in een tijd van 6.10,97, Bergsma werd tweede (6.12,66).

De vijf kilometer staat qua afstand dermate hoog op de aanwijsvolgorde dat de nummers één en twee van het OKT verzekerd zijn van de Spelen.

Jan Blokhuijsen, die donderdag derde werd op de vijf kilometer (6.14,67), zit nog even in de wachtkamer, maar kan waarschijnlijk ook rekenen op een uitverkiezing. De derde plek van de vijf kilometer staat weliswaar buiten de top tien van de aanwijsvolgorde (elfde), maar vanwege de verwachte dubbelingen zal ook hij zich tussen de tien namen scharen die Nederland mogen vertegenwoordigen in Rusland.

Op de olympische vijf kilometer heeft Nederland drie startbewijzen. Die zullen worden ingevuld door Kramer, Bergsma en naar verwachting Blokhuijsen.

Koen Verweij moest donderdag als eerste echte kanshebber op een olympisch ticket een tijd neerzetten. Zijn 6.18,56 werd een rit later al achterhaald door Bob de Jong, waardoor de TVM’er wist dat hij zijn startbewijs later alsnog moet veiligstellen. De BAM-rijder zag op het laatste moment echter Blokhuijsen nog onder zijn 6.14,67 komen.

In totaal mogen tien Nederlandse schaatsers in actie komen in Sotsji. De overige tickets worden de komende vier dagen verdeeld in Thialf. Los van de aanwijsvolgorde beschikt schaatsbond KNSB over drie aanwijsplekken.

Verweij kan worden aangewezen voor de ploegenachtervolging, mocht hij op één van de andere afstanden zich niet rechtstreeks plaatsen.

Lees ook: Kramer en Bergsma opgelucht na plaatsing

Lees ook: De Jong: 'Dit is heel erg zuur'

Lees ook: Droomscenario voor Van Veen en Groenewold

Lees ook: Hoe ziet het programma van het OKT in Thialf eruit?

Lees ook: Hoe worden de twintig olympische tickets verdeeld?