NOS-analisten Erben Wennemars en Paulien van Deutekom blikken elke dag met NUsport vooruit op het OKT. Donderdag staan in Thialf de 5000 meter voor de mannen en de 1000 meter voor vrouwen op het programma.

Vooral op de kilometer bij de vrouwen is veel concurrentie. Ireen Wüst, Jorien ter Mors, Margot Boer, Marrit Leenstra en Lotte van Beek lijken vooraf de beste kanshebbers op een goede klassering op de afstand.

De nummers één en twee lijken gezien de prominente plek van de 1000 meter op de prestatiematrix zeker van de Spelen.

Wennemars: "Dat wordt echt een spektakel. Ik kijk heel erg uit naar het duel tussen Wüst en Ter Mors. Die zullen zich alletwee plaatsen, al is dit wel de spannendste afstand voor Ter Mors. Boer en Leenstra zijn ook twee fantastische meiden die het dit jaar hebben bewezen en dan is Van Beek nog Nederlands recordhoudster."

Annette Gerritsen en Laurine van Riessen waren bij de Spelen in Vancouver nog goed voor zilver en brons, maar dreigen nu buiten de boot te vallen. Wennemars: "Die zijn verre van zeker. De kans is groot dat we officieel afscheid gaan nemen van Gerritsen."

"In Vancouver haalde ze op tweehonderdste geen goud, maar die zilveren medaille wordt nu een veel zwaarder verlies dan we dachten dat het zou zijn. Op zo'n moment wordt weleens gezegd: ze is jong, over vier jaar komt er nog een kans. Die honderdsten verschil komen misschien wel nooit meer."

Beesten

Van Deutekom durft nog niet te zeggen of Gerritsen het gaat halen. "Het is erg moeilijk om terug te komen en meteen constant te rijden. Het wordt heel lastig, maar het is aan haar om het te laten zien. Ze zal vanuit haar kansen kijken en hopen dat dit haar op één na beste race van het seizoen wordt, dan komt de beste op de Spelen."

"Het is ook afwachten hoe Leenstra het gaat doen. Die is in het voorseizoen ziek geweest, maar lijkt de vorm te pakken te hebben. Het zou me ook niets verbazen als Ter Mors zich er zo tussen rijdt. Het wordt spannend hier, want we hebben net als op de 1500 een aantal heel goede schaatssters."

Wennemars sluit niet uit dat Van Riessen zich nog van haar beste kant laat zien. "Het gaat in principe tussen Wüst, Ter Mors, Leenstra, Boer en Van Beek. Maar Van Riessen is een dark horse. Internationaal is dit ook een heel zware afstand trouwens. Het is nog maar afwachten op de Spelen, want de Amerikaanse vrouwen Brittany Bowe en Heather Richardson zijn twee verschrikkelijke beesten."

Gejaagd

De 5000 meter voor mannen is wat makkelijker te voorspellen met Sven Kramer als torenhoge favoriet. Zowel Wennemars als Van Deutekom denkt dat Jorrit Bergsma daar tweede zal worden en ook een plek op de Spelen zal afdwingen. Ook de nummer drie mag bij deze afstand gezien de prestatiematrix hopen op een plaats in Sotsji.

Van Deutekom: "Ik denk dat het voor Kramer en Bergsma wel duidelijk is. Bob de Jong, Koen Verweij en Jan Blokhuijsen moeten het verder gaan uitmaken. Het zou mooi zijn als De Jong nog een keer de Spelen haalt en voor de medailles kan gaan. Verweij is wel een lastige, die zich er zomaar tussen kan proppen."

Wennemars is beducht voor verrassingen. "Vier jaar geleden was het ook een abc'tje met Kramer, De Jong en Carl Verheijen en toen ging het ook anders. Kramer en Bergsma willen we gewoon op de Spelen zien, linksom of rechtsom. Maar op De Jong wordt echt gejaagd. Blokhuijsen, Verweij en ook Douwe de Vries zullen het echt spannend maken."

Lees ook: Hoe ziet het programma van het OKT in Thialf eruit?

Lees ook: Hoe worden de twintig olympische tickets verdeeld?