Stefan Groothuis presteerde dit seizoen nog niet bijster goed, maar heeft toch vertrouwen in een goed optreden bij het olympisch kwalificatietoernooi, dat donderdag begint in Heerenveen.

"Het seizoen liep niet zoals ik gepland had, maar ik raak ze weer", aldus de 32-jarige routinier van BrandLoyalty.

"Ik was wel tevreden over de laatste twee trainingswedstrijden, vooral omdat het echt beter voelt dan eerder dit jaar. Ik was blij dat ik uit Astana weg kon, ook al ging het daar niet dramatisch. Ik ben toen op trainingskamp naar Collalbo gegaan en daar echt opgebloeid."

Het liep al enige tijd niet zo goed bij Groothuis. Hij werd in 2012 wereldkampioen sprint, maar kreeg het seizoen erna te maken met technische problemen.

Ook dit jaar heeft hij moeite met de finesses van de schaatsslag. Waar dat precies aan ligt, weet Groothuis niet. Hij vermoedt dat het stamt uit het afgelopen seizoen. "Maar dat is giswerk."

Rammen

De pupil van coach Jac Orie heeft de afgelopen maanden geprobeerd om niet te veel op de problemen te focussen. "Ik ben er steeds positief mee omgegaan. Het is zo en daar moet je het mee doen."

Die vicieuze cirkel is alleen te doorbreken door af en toe het verstand op nul te zetten. "Aan de start staan en rammen. Maar dat kun je ook niet alleen maar doen. Het is een balans die je moet zoeken."

Die balans heeft Groothuis de afgelopen weken gevonden en dat vertaalde zich in goede verwachtingen voor het OKT. "Ik voel me goed en ik denk dat ik heel goede kansen heb. Op de 1000 sowieso, maar ik heb ook kans op de 1500 meter. Die combinatie is vooral handig met het oog op de aanwijsvolgorde. Ik ga voor twee hoge klasseringen. Dat verhoogt de kans op een ticket."

Dat hij op de 1500 meter ook concurrentie krijgt van Sven Kramer doet Groothuis niet zo heel veel. "Het had me verrast als hij niet had meegedaan.", zegt hij lachend. En zijn kansen ziet hij niet verkleind door de deelname van de TVM-rijder. "De 1500 meter is voor iedereen een moeilijke afstand en dat biedt kansen. Zo kijk ik er ook voor mezelf naar."

Zak

Dat een startplek op de 1000 meter de kansen op een 1500 meterticket ook vergroot, vanwege de lage plek van de schaatsmijl in de selectievolgorde, is geen overweging die door Groothuis’ hoofd speelt als hij aan de start staat tijdens het kwalificatietoernooi. "Daar heb je tijdens de wedstrijden geen zak aan."

Mocht Groothuis zich plaatsen dan is de kans groot dat hij opgaat voor zijn laatste Spelen. "Ik ga geen vier jaar door, maar twee jaar of zo nog wel." Dat maakt het kwalificatietoernooi voor hem niet anders. "Voor iedereen is dit heel belangrijk."

"Voor mij wordt het de vierde keer dat ik een kwalificatietoernooi rijd, waarvan ik er drie keer echt om een plek op de Spelen gereden heb. Maar goed, het is dus iets wat je maar drie keer meemaakt en voor een heel aantal rijders is dat maar één of twee keer. Het is dus altijd spannend, want zo vaak krijg je de kans niet."

En dus beginnen de zenuwen langzaamaan al op te komen. "Ik voel heus wel een beetje zenuwen. Als je er helemaal niet nerveus van wordt dan is dat ook niet goed."