Ireen Wüst is blij als ze eind december bij het olympisch kwalificatietoernooi een keer in dezelfde wedstrijd rijdt als Jorien ter Mors. 

De schaatsster van TVM won zaterdag bij de wereldbeker in Berlijn de 1500 meter, maar kreeg ook weer veel vragen over haar concurrente Ter Mors, die in de ochtend in de B-groep een betere tijd noteerde dan Wüst: 1.54,88 om 1.55,33.

Dat zijn de twee best gereden tijden ooit op de schaatsmijl voor vrouwen in het Sportforum in Berlijn.

''Het blijft appels met peren vergelijken'', reageerde Wüst op de tijd van Ter Mors. Daarbij doelt ze op het vroegere tijdstip en de mogelijk andere omstandigheden tijdens de wedstrijd.

''Jorien rijdt goed, het is een knappe tijd. Het wordt straks een mooi olympisch kwalificatietoernooi.''

Voor Wüst betekenden de goede resultaten in Berlijn - naast haar zege op de 1500 werd ze derde op de 3000 meter - een bevestiging dat de keuze om te rijden een goede was. "Ik was heel erg benieuwd hoe dit weekend zou gaan", vertelde ze.

Wüst zou aanvankelijk niet rijden in Berlijn, maar besloot, zonder haar trainingsprogramma er echt op aan te passen, dat toch wel te doen. "Ik had een andere voorbereiding dan anders. Maar als het dan zo gaat, biedt dat veel vertrouwen."

Van Beek

Lotte van Beek was erg in haar nopjes met haar derde plek. "Dit was een prima rit, een prima tijd. En mijn chocolademedaille is binnen", wees ze op het snoepgoed dat de Duitse organisatie in deze Sinterklaastijd aan de medaillewinnaars meegaf.

"Ik schaats de laatste tijd erg lekker. Ik heb nog niet helemaal dat snappy gevoel, want daarvoor heb ik nog te hard doorgetraind. Dat maakt de opening wat moeilijker."

Toen Van Beek de tijd van Ter Morse hoorde, putte ze daar hoop uit. "Ik dacht: dat zijn mooie omstandigheden. Dat belooft wat." Tegelijkertijd erkende ze dat Ter Mors hard gereden had, maar dat verraste haar niet. "Ik had het wel een beetje verwacht", zei ze.

"Het gaat een mooie strijd worden op het OKT", besloot Van Beek.