Ireen Wüst heeft vrijdagmiddag bij de Essent ISU World Cup in Berlijn genoegen moeten nemen met het brons op de drie kilometer.

Martina Sablikova (4.02,25) en Claudia Pechstein (4.02.95) gingen er met het goud en het zilver vandoor. Wüst werd derde in een tijd van 4.03,49.

Geen van de drie vrouwen kwam echter aan de tijd van Jorien ter Mors die eerder op de dag in de B-groep 4.02,23 klokte.

Wüst moest bij de wereldbekerwedstrijd in Berlijn al vroeg het ijs op omdat ze afgelopen weekeinde de wedstrijd in Astana aan zich voorbij liet gaan. Zij verkoos een trainingsweek in Spanje boven de lange reis naar Kazachstan.

In Berlijn moest zij daarom lang wachten om te zien of haar tijd genoeg zou zijn voor de winst. Ploeggenote Linda de Vries was de eerste serieuze concurrent die zich stuk beet op de tijd van Wüst; 4,06,66 (goed voor de achtste plaats). Ook landgenote Jorien Voorhuis (4.04,97, zesde plaats) kwamen niet aan de tijd van Wüst.

De Jong

Juniore Antoinette de Jong kwam nog het dichtst in de buurt van Wüst. Zij kwam slechts een halve tel tekort, maar haar 4.04,01 was wel goed voor een persoonlijk record en de vijfde plaats.

De voornaamste concurrentie ging echter in de laatste rit van start. Sablikova en Pechstein pleegden in een onderling duel gezamenlijk een aanval op de leidende tijd van Wüst.

Ter Mors was veroordeeld tot het rijden in de B-groep omdat de van nature shorttrackster dit seizoen nog niet in actie kwam bij een internationale wedstrijd op de langebaan. De 23-jarige Twentse hoopt zich op beide disciplines te plaatsen voor de Olympische Spelen van Sotsji.

Lees ook: Ter Mors rijdt persoonlijk record op drie kilometer