Ireen Wüst komt vrijdag bij de wereldbekerwedstrijden in Berlijn op de 3 kilometer al in de tweede rit in actie. De Nederlandse neemt het op tegen Ayaka Kikuchi uit Japan.

Wüst moet al zo vroeg de baan op, omdat ze dit seizoen pas één keer eerder meedeed aan een lange afstand bij een wereldbeker.

In november eindigde de TVM-rijdster op de 3 kilometer als derde achter de Duitse Claudia Pechstein en de Tsjechische Martina Sablikova. Wüst sloeg vervolgens de 3 kilometer in Salt Lake City over en ook ontbrak ze vorig weekeinde in Astana.

De Brabantse zou met het oog op het olympisch kwalificatietoernooi eind december aanvankelijk ook niet in Berlijn starten, maar daar kwam ze later op terug. Wüst doet zaterdag mee aan de 1500 meter en zondag rijdt ze de ploegenachtervolging. De 1000 meter slaat ze wel over.

Linda de Vries, Jorien Voorhuis, Antoinette de Jong en Jorien ter Mors zijn de andere Nederlandse deelneemsters op de 3 kilometer. Ter Mors moet in de B-groep meedoen, omdat ze wegens shorttrackverplichtingen dit seizoen nog aan geen enkele wereldbeker meedeed als langebaanschaatsster.

De vrouwen schaatsen vrijdag ook de 500 meter. Margot Boer is, na afwezigheid in Astana, weer van de partij.

Tuitert

Bij de mannen is het vooral interessant om te zien hoe Mark Tuitert en Jan Blokhuijsen het doen. Voor beide rijders is, op basis van de eerste wedstrijden van dit seizoen, deelname aan de Olympische Spelen op een individueel nummer behoorlijk ver weg.

Olympisch kampioen Tuitert kon voorlopig nog niet overtuigen op de 1500 meter. Blokhuijsen moet op zijn favoriete 5 kilometer Sven Kramer, Jorrit Bergsma en Bob de Jong voorlopig voor zich dulden.

Tuitert schaatst vrijdag in de tweede rit van de 1500 meter tegen Lukas Makowsky uit Canada. Blokhuijsen doet ook mee op die afstand, maar start net als Wouter Olde Heuvel in de B-groep.

Op de 500 meter moet Tuitert juist in de B-divisie van start en daarin is hij gekoppeld aan landgenoot Hein Otterspeer. In de A-groep is de mooiste confrontatie die tussen Michel Mulder en de Zuid-Koreaan Mo Tae-bum. Zij staan respectievelijk derde en tweede in de stand om de wereldbeker.

Lijstaanvoerder Ronald Mulder ontbreekt in Duitsland. Hij is samen met al zijn sprintploeggenoten van BrandLoyalty op trainingskamp in het Italiaanse Collalbo. Datzelfde geldt voor TVM'ers Kramer en Koen Verweij en voor de vrouwenploeg van Team Activia.