Thijsje Oenema kijkt met een zeer tevreden gevoel terug op de 500 meters van de wereldbeker in Astana. "Twee 37ers en een vierde en zesde plek. Mijn races konden beter, maar ik ben tevreden voor nu", zegt de Liga-rijdster.

Vrijdag werd Oenema zesde in een tijd van 37,92. Op zaterdag was ze iets langzamer, maar was haar klassering beter. Vierde in 37,98.

De Friezin komt na haar ziekte van deze zomer steeds dichter bij het niveau waarmee ze vorig seizoen het Nederlands record op haar naam zette. "Het gaat elke race een beetje beter. Ik kom zeker weer terug op dat niveau", aldus Oenema.

Haar rit van zaterdag had net als die van vrijdag betere en mindere punten. "Helaas had ik een valse start. Ik moest de tweede keer erg lang wachten en ik stond niet zo lekker. Dat scheelde wel iets op de eerste 100 meter. De buitenbocht kon beter, maar ik had een lekkere kruising achter Laurine (van Riessen, red.) en ging goed de laatste bocht in. Helaas versnelde ik die niet zo goed uit. Het laatste rechte stuk ging wel weer lekker", is de duidelijke analyse na de 500 meter van zaterdag.

Vanuit haar bed in Kazachstan praat Oenema verder over haar groeiende vorm. "Ik zet hier snellere tijden op de klokken dan tijdens de eerste wereldbeker in Calgary. Daaruit blijkt dat het schaatsen niet alleen beter voelt, maar ook harder gaat. Dat is een geruststellende gedachte."

1000 meter

Zondagochtend vroeg om omstreeks vijf uur Nederlandse tijd komt ze in actie op de 1000 meter in de B-groep. "Ik vind dat vooral heel leuk om te rijden, maar ik zet hem met het oog op later in dit seizoen nog zeker niet uit mijn hoofd. Ook daarom ben ik blij dat ik hem hier kan rijden. Word ik weer beter van."

Omdat ze beter wordt van de wedstrijden gaat ze ook richting Berlijn na dit weekend. "Wedstrijden op het hoogste niveau zijn voor mij op dit moment de beste trainingen", zegt Oenema. "En ik vind Berlijn ook gewoon een erg leuke stad."