Op de 5000 meter in Astana heeft Yvonne Nauta vrijdag achter Martina Sablikova en Claudia Pechstein haar eerste World Cup-medaille binnengesleept. "Ik was eerst helemaal niet blij met mijn tijd", zegt ze.

Nauta was ontevreden omdat ze met 7.04,64 drie seconden boven haar persoonlijk record bleef en Carlijn Achtereekte en Carien Kleibeuker eerder op vrijdag sneller waren in de B-divisie.

"Maar voor de laatste rit wist dat ik een medaille zou hebben. Wat krijgen we nou, dacht ik."

Eén keer eerder reed Yvonne Nauta een vijf kilometer in de World Cup. Dat was ruim twee jaar geleden. In februari 2011 reed ze de afstand in de B-divisie. "Dat was totaal niet goed", vertelt de Friezin. Liever wordt ze daarom niet aan dat optreden herinnerd.

Haar race in de A-divisie in Astana voelde daarom bijna als een debuut. "Dit voelde wel een beetje als de eerste keer", geeft de Nederlands kampioene toe. 

"Het voelde minder gemakkelijk dan tijdens de NK, maar technisch was het goed. En daar ben ik blij mee, want ik was het gisteren even kwijt. Alleen de laatste rondjes waren wel erg zwaar."

Ook al liepen haar benen vol en de rondetijden op, toch bleef Nauta technisch verzorgd rijden. "Daar ben ik de laatste tijd veel mee bezig geweest. Ik moest die klappen blijven maken", zegt de Liga-rijdster.

Tevreden

Terugkijkend kan Nauta niet anders dan tevreden zijn, vindt ze. "Ik zit niet eens zo ver van de toppers vandaan. En als je dan bedenkt dat ik nu niet in topvorm ben, dan is dat mooi."

Dat Achtereekte en Kleibeuker een fractie sneller waren in de B-divisie vindt Nauta vervelend, maar conclusies zijn er niet aan te verbinden, benadrukt ze. "Je kan nooit precies zeggen wat het verschil in de omstandigheden is. Ze hebben natuurlijk wel een kwartetstart gehad en dat zorgt voor meer luchtcirculatie. Je kan het pas echt vergelijken als ze in dezelfde wedstrijd rijden."

Om haar prestatie op waarde te schatten vergelijkt Nauta zich daarom niet naar haar landgenotes, maar naar de twee dames die voor haar eindigden. "Je kan beter naar de A-groep en het verschil met Sablikova en Pechstein kijken. Dat verschil is acceptabel", stelt Nauta. "Het is geen gat van tien seconden ofzo. Het is overbrugbaar."

Vorm

Of Nauta het gat daadwerkelijk kan overbruggen, hangt af van de vorm van de dag. Vooral die van haarzelf, want de Tsjechische en de Duitse zijn daar minder van afhankelijk, vermoedt Nauta.

"Zij zijn zó ervaren. Zij wonen in de vijf en drie kilometer", stelt ze. "Het is aan mij de taak om ook steeds zo vlak te rijden. Dat lukte me in Heerenveen bij de NK en het is de kunst om dat altijd te doen."

Het lukt Nauta vooralsnog aardig. Ze reed redelijke drie kilometers in Noord-Amerika. "Ik heb me er goed doorheen geslagen", zegt ze. Even was de rijdster namelijk bang dat haar goede NK afstanden een eenzame uitschieter zouden zijn. "Ik heb dat in het verleden wel gehad, al was ik nooit zó goed. Maar het is fijn om te weten dat ik nu wel stabiel ben."

Met de vijf kilometer zit het wedstrijdweekend er voor Nauta weer op. "Ik ga na het weekend met de ploeg mee naar Berlijn", zegt ze. Het is overigens nog niet honderd procent zeker dat Nauta daar op de drie kilometer mag rijden. Ze staat namelijk reserve. "Ik ben afhankelijk van afzeggingen."