Annette Gerritsen heeft vrijdag weinig plezier beleefd aan haar rentree in het wereldbekercircuit.

De schaatsster van Team Activia startte op de 500 meter in de B-groep in Astana twee keer vals en werd daarom gediskwalificeerd.

''Bij de eerste start stond ik niet goed. En bij de tweede start wacht de scheidsrechter misschien een beetje lang. Ik baal er gewoon heel erg van”, vertelde Gerritsen na afloop tegen de NOS.

Gerritsen wist zich eind oktober bij de Nederlandse afstandskampioenschappen niet te plaatsen voor de eerste twee wereldbekerwedstrijden in Calgary en Salt Lake City.

Wegens afzeggingen van anderen mocht de 28-jarige Ilpendamse in Kazachstan wel van start.

De overwinning in de B-divisie ging vrijdag naar de Zuid-Koreaanse Lee Bo-ra, die een tijd van 38,73 seconden noteerde.

5000 meter

Op de 5000 meter in de B-divisie was er wel Nederlands succes. Carlijn Achtereekte won in 7.03,55 en eindigde daarmee voor Carien Kleibeuker (7.04,31) en Annouk van der Weijden (7.05,59).

Rixt Meijer maakte de Nederlandse top vier compleet in een tijd van 7.06,87. Ze bleef daarmee de Duitse Stephanie Beckert voor, die vijfde werd in 7.09,45.

Groothuis

Stefan Groothuis eindigde als tweede op de 1500 meter in de B-groep. De voormalig wereldkampioen sprint zette in Kazachstan een tijd neer van 1.46,79. De zege ging naar de Amerikaan Joey Mantia: 1.46,45. De Belg Bart Swings behaalde brons (1.46,82).

Pim Schipper, ploeggenoot van Groothuis bij BrandLoyalty, werd vierde in 1.47,14. Douwe de Vries klokte 1.47,19 en zette daarmee de vijfde tijd neer. De Vries mocht meedoen bij afwezigheid van Kjeld Nuis, die ziek achterbleef in Nederland.

''Ik krijg hier veel vertrouwen. Ik heb weer aardig door hoe ik 'm moet raken op het ijs. En daar was ik de afgelopen tijd aardig mee aan het klungelen. Ik kan nu mijn kracht weer kwijt op het ijs en, wat ook prettig is, daar word ik constant in'', zei een tevreden Groothuis, die het seizoen vrij moeizaam begon.

Later op vrijdag komen Koen Verweij en Rhian Ket in de A-divisie in actie. Verweij neemt het in de slotrit op tegen Shani Davis. Verweij en Davis wonnen dit wereldbekerseizoen allebei één wedstrijd op de 1500 meter.

Lees ook: Gerritsen: 'Zwaarste jaar ooit'