Kjeld Nuis was zaterdag tevreden met zijn tweede plaats op de duizend meter bij de Essent ISU World Cup in Calgary. De Nederlander moest alleen Shani Davis voor zich dulden.

"Op de streep baalde ik natuurlijk wel even, maar ik ben blij dat ik dit weekend lekker begonnen ben op een snelle baan", zei Nuis. "Ik ben blij met zilver."

Nuis had zijn lessen getrokken uit de 1500 meter van vrijdag. Toen kwam hij de bochten niet goed door en werd hij derde. "Ik had nu mijn hele race mijn koppie erbij. Dat was een stuk beter dan gisteren."

De schaatser van BrandLoyalty reed in de laatste rit tegen de uiteindelijke winnaar Shani Davis. De Nederlander kwam heel dicht in de buurt van de zege. "Ik had de laatste binnenbocht en dan wil je naar hem toe", zei Nuis.

Wegglijden

Hij wilde zelfs iets te graag en kwam daardoor te ver voorover, zijn techniek haperde een beetje en dat maakte net het verschil.

"Ik kwam naast hem en toen zag ik hem net nog een pas maken en van me wegglijden. Toen dacht ik: nee!", blikte Nuis terug.

Voor de Essent ISU World Cup van volgende week in Salt Lake City heeft Nuis een duidelijk doel: een betere slotronde rijden. "Aan Davis’ tijd kan ik niets doen, maar wel aan mijn laatste ronde."

Davis

Davis was tevreden met zijn zege. "Het maakt me niet meer uit hoeveel de voorsprong is, als ik maar win."

Met zijn winst op de kilometer laat de Amerikaan zien dat hij in het olympisch seizoen weer op niveau begint te komen nadat hij het vorige seizoen geplaagd werd door een liesblessure.

"Ik was vorig jaar geweldig in vorm, maar geblesseerd. Daardoor kon ik niet goed presteren. Maar terugkijkend was het een geluk bij een ongeluk", zei Davis. "Het heeft me mentaal sterker gemaakt. Het heeft me nederig gemaakt." 

Trainingsaanpak

Bovendien besloot Davis zijn trainingsaanpak te wijzigen. "Misschien dat het ook met het ouder worden te maken heeft, maar ik ben meer aandacht gaan besteden aan mijn rompstabiliteit. Ik ben meer mijn diepere spieren gaan trainen. Je ziet dat de Nederlanders daar ook altijd met hun fysiotherapeuten mee bezig zijn." 

Ook besloot Davis zijn olympische seizoen solo aan te pakken. Hij maakt geen deel uit van de Amerikaanse ploeg, als het op trainingen aankomt.

"Ik doe al mijn trainingen individueel en daarbij consulteer ik een aantal mensen, waaronder Ingrid Paul. En in Milwaukee is er iemand die mijn rondetijden en dergelijke bijhoudt, maar mijn schema’s maak ik zelf." In de zomer sloot Davis zich wel aan bij de nationale shorttrackselectie.  

Vertrouwen

Met vertrouwen kijkt de regerend  olympisch kampioen op de duizend meter naar de Winterspelen. "Ik ben niet zo sterk als vier jaar geleden, maar ik ben positief gestemd. Elke stap dichter naar Sotsji word ik beter." 

Wat hem na de Spelen wacht, weet Davis nog niet. Mogelijk neemt hij een jaar vrijaf, maar mogelijk beëindigt hij zijn loopbaan om trainer te worden. "Als die mogelijkheid zich voordoet zal ik het overwegen."