Margot Boer was zaterdag op de 500 meter net als als een dag eerder de beste Nederlandse. De sprintster werd vierde en reed bovendien een nieuwe persoonlijk record.

Met haar tijd van 37,36 zat Boer maar 0,06 seconde van het podium. Dat stemde haar tevreden. "Plaats één is ver weg, maar erachter zit het dicht bij elkaar."

Boer reed haar snelste 500 meter ooit nog altijd met rugklachten. Na haar race stond de sprintster de pers vooral leunend op haar linkerbeen te woord om zo de pijn in haar onderrug te verlichten.

"Het gaat wel wat beter, maar het is nog niet over", gaf ze toe. De blessure beperkt haar niet tijdens haar races. "Voor een rit krijg je zoveel adrenaline. Ik kan de pijn dan wel uitschakelen."

Focus

Met een geconcentreerde rit kwam ze tot haar persoonlijk record. "Ik heb de focus gelegd op de goede dingen: mijn afzet en felheid. Ik ging écht voor het rondje 26 en dat lukte. Ik zei gisteren al: ik ben zo’n beetje de enige in de ploeg zonder pr."

Boer genoot ook van het wereldrecord dat Lee op de klokken bracht op de Olympic Oval. "Mooi hè", zei ze. "En het is echt snel. Voorheen was mijn tijd van 37,3 al behoorlijk in de buurt van het wereldrecord en nu rijdt zij 36,7. Ik vind dat inspirerend. Je ziet dat het kan, zulke snelle tijden."

Oenema

Het openingsweekend van de Essent ISU World Cup pakt voor Boers ploeggenote Thijsje Oenema niet uit zoals ze had gehoopt. "Het is allemaal net niet", concludeerde ze zaterdag na een dertiende plek op de tweede 500 meter in Calgary.

Hoewel Oenema sneller was dan vrijdag (38,17 om 37,96), was ze niet tevreden met haar tweede optreden op de 500 meter. "Ik startte nu dramatisch. Het lukte niet zo goed." Om daar lachend aan toe te voegen: "Het kan in ieder geval een stuk beter en dat is mooi."

Met haar dertiende tijd valt de schade nog mee, vindt ze. "Ik ben vandaag in ieder geval weer wat sneller dan gisteren en ik zit volgende week gewoon nog in de A-groep, maar daar kom je hier niet voor. Hier wil je hard rijden."

Mogelijk mist Oenema wat scherpte door de jetlag. "Ik heb daar altijd wel wat langer de tijd voor nodig", vertelde Oenema. "Maar de eerste dagen hier ging het goed en dacht ik: dat valt mee. Maar daarna kwam-ie extra hard binnen."

Voor de World Cup van volgende week in Salt Lake City houdt Oenema de moed erin. "Vorig jaar reed ik hier ook 37,8 en de week erna op de WK 37,0 (het Nederlands record, red.)."