Margot Boer reed vrijdag de zevende tijd bij de 500 meter in de Essent ISU World Cup met 37,64. Daarmee was ze behoorlijk tevreden, want de Liga-rijdster kampt met een rugblessure. "Ik kon afgelopen woensdag nog nauwelijks op één been staan", zei ze.

"Ik ben dinsdagavond door mijn rug gegaan. De afgelopen dagen kon ik steeds maar maximaal tien minuten op het ijs", vertelde Boer. Ze blesseerde zich niet bij de training of in het krachthonk, maar gewoon terwijl ze in het hotel zat. "Mijn rug is sowieso een zwakke plek. Misschien omdat ik zo lang ben. Ik heb er dus wel vaker last van, maar zo extreem niet."

Ondanks de pijn maakte Boer zich gewoon op voor de 500 meter. "Als je aan de start staat, voel je de pijn niet. En ik dacht: als ik er doorheen rijdt, dan wordt mijn rug misschien wat losser."

Na afloop kon Boer niet anders dan tevreden zijn. "Voor de rit was ik blij geweest met een tijd in de 38", zei Boer. "Het is een opsteker dat ik toch een 37’er kan rijden. Mijn basis is dus goed."

Boer verwacht niet dat haar rug de komende wedstrijden nog voor problemen zal zorgen. "Het gaat nu al elke dag weer wat beter en ik ben blij dat ik met mijn focus hier toch een goede 500 meter kan rijden."

Van Riessen

Achter Boer was Laurine van Riessen de tweede Nederlandse op de 500 meter. De rijdster van Team Activia ontsnapte in haar rit tegen Hong Zhang ternauwernood aan een botsing met de Chinese. Zhang ging onderuit en schoof maar net voor Van Riessen langs.

"Dat ging maar net goed. Ik had er uiteindelijk geen last van, maar het was wel even spannend", blikte Van Riessen terug. Ze zag haar tegenstandster wankelen, maar zette desondanks vol door. "Als ze was gevallen en me daarbij had meegenomen, was daar niets aan te doen geweest. Dus ik ben vol doorgereden. Misschien heb ik een half slagje ingehouden."

Van Riessen was tevreden met haar opening, maar haar volle ronde was nog niet op niveau. "Ik reed mijn bochten te traag. Dat ligt niet aan het snelle ijs, maar het is een fout die ik ook in Heerenveen zou kunnen maken." Ze trekt wel lessen uit haar rit. "Het snelle ijs was wel even wennen, maar het is goed om weer op snelheid te rijden."