Sven Kramer heeft geen regels overtreden bij de NK afstanden door de 10 kilometer in een 'geheim pak' te rijden. Dat zei directeur sport Arie Koops van de KNSB woensdag.

''Het staat een schaatser vrij om zelf te kiezen in welk pak hij schaatst. Het is zijn pak en niet het olympische, maar het voldeed in ieder geval aan de regels.''

Het pak waarin Kramer met 12.46,96 de tweede tijd ooit reed op de 10000 meter, is wel van materiaal gemaakt dat vermoedelijk ook voor de olympische pakken voor de winterspelen van Sotsji wordt gebruikt.

''De bond en NOC*NSF zijn nog volop bezig met het ontwikkelen van een nieuw schaatspak voor Sotsji. Uitgangspunt is dat het minimaal even snel is als het voorgaande", aldus Koops.

"Bij de ontwikkeling is aanvullend onderzoek mogelijk en kunnen schaatsers testen. Een pak rolt namelijk niet van de lopende band, maar is maatwerk."

Koops benadrukt dat de testfase nog niet is afgerond. ''Dat duurt nog wel enkele weken. Als we alle gegevens bij elkaar hebben, maken we een keuze en die bespreken we met de coaches. Sven is ook aan het testen en was kennelijk zo tevreden, dat hij het in een wedstrijd wilde uitproberen. Hij ging hard.''

Reactie Kramer

In De Telegraaf weerspreekt Kramer dat zijn het pak 'het olympisch pak' is. "Het staat nog lang niet vast dat dit straks het olympisch pak is. Zover is het zeker nog niet", zegt hij.

"Het is echt geen supersonisch pak of zo, maar iedereen probeert wel eens iets nieuws. Zo reed bij BAM Bob de Jong in een ander pak dan Jorrit Bergsma en bij Beslist.nl had Mark Tuitert weer een afwijkend pak. Verder heb ik ook met niemand afspraken gemaakt of ik het pak wel of niet in wedstrijdverband zou gebruiken", aldus Kramer.

Koops, bij de KNSB verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de olympische wedstrijdpakken, sluit zich aan bij de TVM-rijder. "De grote slag is voor Vancouver al geslagen. Dit is slechts een doorontwikkeling van dat pak."

Dat Kramer op de NK al in het pak reed, had Koops niet verwacht. "We waren wel verrast dat hij in een testpak rondreed", geeft hij toe. "Maar er liggen geen afspraken onder dat de testpakken nu nog niet gebruikt mogen worden."

Eigen keus

De keus van Kramer om één van de testpakken te gebruiken is zijn eigen. In principe hadden ook andere rijders een dergelijk pak kunnen aanschaffen bij Sportconfex, de producent van de pakken. "Zo geheim is het allemaal niet", zegt Koops. "Iedereen had het pak kunnen kopen."

In de praktijk is dat niet zo omdat de meeste teams gebonden zijn aan hun eigen kledingfabrikant. Voor TVM was dat geen beperking omdat hun teamkleding sowieso al bij Sportconfex vandaan komt.

Inmiddels zijn alle pakken getest en de komende tijd zal er in overleg met coaches en de pakkenfabrikant worden gewerkt aan op maat gemaakte pakken voor iedere individuele schaatser. "We gaan de pakken vanaf nu customizen", zegt Koops.