Arie Koops, bondscoach van de ploegenachtervolging, voegt voor de komende wereldbekerwedstrijden in Noord-Amerika bij zowel de mannen als de vrouwen een schaatser toe aan de ploegenachtervolging. "Ik ben eruit wie er gaan rijden, maar voor beide ploegen is een extra schaatser erbij wel prettig."

Door Anne Joldersma

De voorselectie van de mannenploeg bestaat sinds het vertrek van Jorrit Bergsma uit slechts drie schaatsers: Sven Kramer, Koen Verweij en Jan Blokhuijsen. Bij de vrouwen houdt Koops vast aan zijn huidige voorselectie van vijf, hoewel hij in Calgary en Salt Lake City niet kan beschikken over Jorien ter Mors en Diane Valkenburg.

"Ik blijf de koers volgen die ik heb ingezet. De schaatsers die bij de voorselectie horen en meegaan naar de World Cup zullen gaan rijden", aldus Koops. Bij de vrouwen zullen in Noord-Amerika hoogstwaarschijnlijk Ireen Wüst, Marrit Leenstra en Linda de Vries (die haar wereldbekerticket dankt aan de afzegging van Ter Mors) op het ijs verschijnen.

Toekomst

Hoewel Koops zijn 'basisopstelling' rond heeft, wil de bondscoach toch extra schaatsers bij de groep halen. Dit zullen schaatsers zijn die niet tot de voorselectie behoren. "Het is prettig om een reserve te hebben. Daarnaast is het met het oog op de toekomst, de Spelen van 2018, fijn om nieuwe mensen op te nemen. We moeten langzamerhand ook al naar die Spelen kijken."

Bij de vrouwen maken daarom de talenten Antoinette de Jong (18) en Lotte van Beek (21) de grootste kans toegevoegd te worden aan de selectie. Beide schaatssters maakten indruk bij de NK afstanden en De Jong trainde afgelopen zomer al eens mee met de selectie van Koops.

"Ik ga er de komende dagen rustig over nadenken en ik zoek overleg met de overige coaches", liet Koops zondag in Thialf optekenen. "Dan zal ik op dinsdag of woensdag bekendmaken wie er bij de groep worden gehaald."

Drie kandidaten

Voor de mannenploeg heeft Koops naar eigen zeggen drie kandidaten op het oog, die een aanvulling kunnen zijn op het trio Kramer/Verweij/Blokhuijsen. "Maar die namen houd ik nog even voor me."

Twee schaatsers die nadrukkelijk in beeld zijn, zijn Wouter Olde Heuvel, die terug is op het hoogste niveau na twee seizoenen vol blessureleed, en BAM-rijder Bergsma, die uit de selectie werd gezet nadat hij verstek liet gaan bij een trainingskamp op Vlieland.

"Wouter is inderdaad een optie", beschrijft Koops de ploeggenoot van Kramer en Verweij bij TVM. "Maar we moeten ook kijken naar het perspectief van de Spelen van Sotsji en of hij een reële kans heeft zich op eigen kracht te plaatsen. We kunnen niet onbeperkt mensen blijven toevoegen", doelt Koops op de in totaal twee beschikbare aanwijsplekken voor de ploegenachtervolging. "En ja, een terugkeer van Jorrit ligt voor mij open. Hij behoort zeker tot de kandidaten voor de vierde plek."

Tuitert

Binnen de door Koops gestelde voorwaarden (binnen de selectie van de Noord-Amerikaanse World Cups en in staat de afstand aan te kunnen) zal Mark Tuitert naast Bergsma en Olde Heuvel de derde optie moeten zijn die hij overweegt.

Zelf zegt Tuitert, die deel uitmaakte van de ploeg die in Vancouver brons won, nog niets gehoord te hebben, maar wel open te staan voor een hernieuwd avontuur in de ploegenachtervolging. "Dat heb ik vorig seizoen en afgelopen zomer al een keer bij Arie aangegeven. Maar ik heb nog niets gehoord, dus ik richt me voorlopig gewoon op mijn eigen afstanden."

Douwe de Vries staat echter reserve op de vijf kilometer en reist, net als TVM-ploeggenoot Christijn Groeneveld, mee naar Noord-Amerika. De Vries werd het gehele voorseizoen in verband gebracht met de ploeg en reed in 2012 al eens een achtervolging op internationaal niveau met Blokhuijsen en Verweij. Het trio zegevierde bij de wereldbeker in Berlijn.