Terwijl de meeste vrouwelijke schaatsers een voor de NK afstanden ongekend hoog niveau lieten zien, bleef de damesploeg van coach Jac Orie dit weekeinde flink achter. Maar van onderschatting was volgens hem geen sprake. "Het niveau bij dit NK was gewoon extreem."

Door Anne Joldersma

Orie zag Roxanne van Hemert, Pien Keulstra, Annette Gerritsen en Diane Valkenburg naast de tickets voor de eerste wereldbekerwedstrijden grijpen. Van de twee jongste schaatssters in zijn ploeg werd dat verwacht en ook Gerritsen moest van ver komen. Dat ook Valkenburg geen uitverkiezing in de wacht wist te slepen, viel Orie echter rauw op zijn dak.

"Daar ben ik echt over verbaasd", aldus Orie. "Ik kan niet goed plaatsen wat daar is misgegaan. Het is duidelijk dat het technisch niet klopt, maar waar dat door komt? Misschien is ze gewoon ook niet helemaal fit."

"Ja, ik ben wel een coach die altijd alles test, maar dat doe je in de week naar zo'n toernooi toe niet meer. Dat gaan we woensdag weer doen met een fietstest. Maar ook een bloedtest. Ik wil alles kunnen uitsluiten. En als we niets kunnen vinden, moeten we gaan bedenken wat er wel mis is."

"Ik vind het gewoon onbegrijpelijk hoe Diane hier beweegt. Sloom. Helaas heeft zij in vergelijking met vorige jaren een flinke stap teruggezet, terwijl de meesten een stap vooruit hebben gezet. Het niveau bij deze NK was extreem hoog. Voor het schaatsen is dat hartstikke mooi, maar dat betekent wel dat je je geen misstap meer kunt veroorloven."

Van onderschatting was volgens Orie bij het eerste titeltoernooi van het seizoen geen sprake. "Ik zag dit niveau wel aankomen. Er staat overal veel talent op. Maar als Diane de tijden had gereden die we in gedachten hadden, wat ze de afgelopen jaren altijd gedaan heeft, dan had ze ook tickets gepakt."

Gerritsen

Dat het aantal wereldbekerwedstrijden voor Gerritsen (die op zowel de 500, de 1000 als de 1500 meter buiten de top vijf finishte) in 2013 op nul blijft staan, is geen schok voor Orie. "Annette komt van heel erg ver", doelt Orie op de ziekte die Gerritsen afgelopen seizoen parten speelde.

"Ze vordert gestaag. Het ritme is alleen niet goed. Natuurlijk had ik liever gehad dat Annette wel het wereldbekercircuit in kon, maar die wedstrijden rijden hoeft niet altijd een voordeel te zijn. Je kunt er ook vermoeid raken."

Van de Activia-dames wist alleen Laurine van Riessen bij de NK afstanden beslag te leggen op een World Cup-ticket. Maar alleen op de 500 meter, terwijl de duizend meter het hoofddoel van de Leidse is dit seizoen.

"Haar duizend was helemaal niet slecht, alleen niet hard genoeg. Op die afstand is het niveau echt enorm toegenomen", doelt Orie op de eerste vijf dames die allen een tijd klokte in de 1.15, terwijl Van Riessen met 1.16,70 bleef steken op een tijd die een jaar eerder nog goed genoeg was voor het zilver.

Twee gezichten

Voor Orie waren de NK afstanden een weekeinde met twee gezichten. Terwijl zijn meeste dames tegenvielen, lieten de meeste heren die onder zijn hoede rijden, zien op schema te liggen. Kjeld Nuis en Jan Smeekens werden Nederlands kampioen en ook Ronald Mulder en Stefan Groothuis reizen af naar Noord-Amerika voor de eerste World Cups.

Toch zag Orie wel iets positiefs bij zijn dames. "Pien (Keulstra, red.) doet het hier gewoon hartstikke goed. Zij rijdt tijden van twee jaar geleden, is echt terug op niveau aan het komen. En dat is een hele prestatie als je bedenkt waar dat meisje vandaan komt. Ze heeft een flinke stap gezet."