Sven Kramer, die zondag in Thialf het baanrecord op de tien kilometer verbeterde naar 12.46,96, omschreef zijn race als 'een mijlpaal'.

Door Nando Boers

De Fries versloeg op weg naar zijn dertiende gouden medaille op een NK afstanden (een record) Jorrit Bergsma, zijn grootste concurrent voor goud in Sotsji. Kramer bleef ruim vijf seconden af van zijn wereldrecord, dat hij in maart van 2007 reed in Salt Lake City (12.41,69).

"Ik kan niet ontkennen dat het goed gaat", zei Kramer na afloop. "Ik ben er een jaar uit geweest en de jaren erna heb ik nodig gehad om deze mijlpaal te bereiken. Het is een bevestiging dat de investering niet vor niets is geweest. Dus in die zin is het een opluchting.”

Kramer prees zijn ploeggenoten Douwe de Vries en Christijn Groeneveld voor hun bijdrage in de trainingen.

Sotsji

Op de vraag of deze tijd goed genoeg zal zijn voor een gouden medaille in Sotsji zei Kramer: "Nee, in Sotsji moet het beter. Het gaat nu goed en ik ben in balans.

"Je hebt natuurlijk een ideaalplaatje in je hoofd, maar als daar telkens obstakels bijkomen, kost dat energie en tijd. Nu gaat het goed en ik moet zorgen dat het vanaf nu elke dag een stukje beter gaat."

Op zijn race had hij nog wel een paar kleine aanmerkingen. Vooral het jojoën met Bergsma was een aspect waarvan hij niet precies wist of het nu een voordeel was geweest of een nadeel. Kramer: "Een strakke tijdrit is anders, maar je swiept elkaar wel weer op als je zo rijdt."