Jillert Anema ergert zich bij de Nederlandse afstandskampioenschappen aan de luide muziek die tijdens de ritten door Thialf klinkt. 

''Dit werkt competitievervalsing in de hand'', zei de woedende coach van BAM tegen de NOS. ''Ik wil mijn rijders kunnen bereiken. En schaatsers kunnen meegaan op het ritme van de muziek.''

Anema heeft zijn beklag al gedaan bij Arie Koops van de KNSB. ''Maar die zit me dan glazig aan te kijken. Ik word er strontziek van. Ik ben gek van schaatsen, het gaat mij aan het hart.''

Arie Koops, directeur sport van de KNSB, haalde zijn schouders op over het protest van Anema. “Het zit al jaren in het internationale wedstrijdprotocol. Bij de wedstrijden in Bislett en Davos werd ook al tijdens de ritten muziek gedraaid. Het hoort erbij bij dit soort evenementen.”

Het protest zal weinig uitrichten, denkt Koops. “De scheidsrechter kan niet halverwege de wedstrijd de omstandigheden veranderen. We gaan tenslotte ook niet halverwege rechtsom rijden.”

De KNSB denkt dat het draaien van muziek tijdens de ritten de aantrekkingskracht van het schaatsen alleen maar vergroot. “Rijders hebben er positief op gereageerd. En wij denken dat het ten goede komt aan het evenement.”