Pijnlijk. Teleurgesteld. Verdrietig. Hein Otterspeer kwam woorden tekort om zijn teleurstellende optreden op de duizend meter te verklaren. De schaatser van Beslist.nl was één van de verliezers van de NK afstanden en ziet het eerste deel van het wereldbekerseizoen aan zijn neus voorbij gaan. 

Door Daan de Ridder en Anne Joldersma

"Ik sta hier als een verliezer en ik weet eigenlijk niet hoe ik daarmee om moet gaan", zei Otterspeer. "Ik sta ernaast en dat is eigenlijk voor het eerst. Ik ben dit gevoel niet gewend."

De afgelopen twee seizoenen kende de loopbaan van de schaatser van bijna alleen een stijgende lijn en nestelde hij zich definitief in de mondiale sprinttop. Vorig seizoen won Otterspeer twee wereldbekerwedstrijden op de 1000 meter en pakte hij brons bij de Essent WK Sprint.

Bij de KPN NK werd de 24-jarige schaatser echter slechts negende op de 500 en achtste op de 1000 meter. "Hein heeft problemen met zijn schoenen en moet meer vlieguren maken", legde coach Gerard van Velde de vinger op de zere plek. "Je ziet dat hij net niet het rendement haalt."

Oude schoenen

Otterspeer bevestigde dat hij een week geleden weer terug is gegaan naar zijn vier jaar oude schoenen. "Vorige week zaterdag reed ik een trainingswedstrijd op mijn nieuwe schoenen en die was erg ondermaats. Ik dacht ik er wel mee kon leren schaatsen, maar dat viel tegen."

Het is natuurlijk een risico om in een olympisch seizoen met je materiaal te experimenteren. "Als sporter ben je hongerig naar verbetering", verklaarde Otterspeer, die bij het laatste trainingskamp ook nog 'pittig ziek' was geweest.

Consequentie

Van Velde weet in ieder geval één ding zeker. "Hein rijdt de rest van het seizoen weer op zijn normale schaats. Ja, ik had hem afgeraden van schoen te wisselen. Maar goed, hij wilde het graag. En dit is nu eenmaal de consequentie van die beslissing. Dat heeft hij maar te accepteren."

Zorgen over zijn schaatser maakt hij zich niet. "Let maar op, straks is hij weer een tijdje bezig met zijn goede schaatsen, dan heeft hij ook weer een referentiekader, dan staat hij er weer. Er is gelukkig niets fysieks mis met hem.