Margot Boer troefde zaterdag ploeggenote Thijsje Oenema en Laurine van Riessen af op weg naar haar derde nationale titel. Daarmee sluit de rijdster van Team Liga een jaar af dat vooral op persoonlijk vlak loodzwaar was.

Door Anne Joldersma

"Ik ben blij dat ik eindelijk weer eens gewoon hard heb kunnen schaatsen", verklaarde een zichtbaar opgeluchte Boer na afloop van haar gouden race.

"Het is echt lang geleden dat ik me zo goed heb gevoeld. Vorig jaar evenaarde ik wel het Nederlandse record op de 500 meter, maar die kwam eigenlijk uit de lucht vallen."

Boer kampte afgelopen seizoen met problemen op privégebied, vooral in de relationele sfeer. "Maar ik denk dat het wel vier, vijf jaar geleden is dat ik me voelde zoals ik me nu voel. Dat ik echt heb kunnen laten zien wat ik kan."

Omdat te bereiken heeft Boer naar eigen zeggen moeilijke keuzes moeten maken in zowel haar privéleven als in het schaatsen. "Grote veranderingen. Vorig jaar was op persoonlijk vlak een donker jaar. Ik had toen geen idee wat ik moest doen als ik aan de start stond bijvoorbeeld. Ik ben diep gevallen, maar het vertrouwen is nu volledig terug."

Sluit je met deze titel die periode nu af?

"Zo zie ik het niet. Er begint nu gewoon een nieuwe periode."