Henk Gemser coachte zaterdagmiddag Erben Wennemars op de kruising in Thialf. De oud-bondscoach beschreef het als een eer de voormalige topsprinter te mogen bijstaan, maar was niettemin opgelucht dat Wennemars niet hoeft af te reizen naar de wereldbekerwedstrijden.

Door Anne Joldersma

"Ha, dat is wel fijn, zeker met het oog op mijn werkzaamheden binnen het marathonschaatsen", zei de 73-jarige Gemser met een knipoog.

De voormalige bondscoach van de kernploeg adviseert tegenwoordig de marathonploeg De Haan Westerhof. "Maar goed, World Cups zijn ook nooit besproken geweest. Nooit in beeld geweest."

Gemser noemde het een eer de tweevoudig wereldkampioen sprint te mogen bijstaan. "Het is een voorrecht geweest om hier op de kruising te mogen staan en Erben van dienst te kunnen zijn. Natuurlijk heb ik er niet lang over na hoeven denken. Het is vanzelfsprekend dat ik dit doe."

"Ik vind ook dat hij het goed heeft gedaan. Een tijd onder de 1.50 is niet onaardig voor een 37-jarige. Alleen de laatste ronde ging hij goed op een hoop."