Slechts drie weken nadat Erben Wennemars zijn rentree maakte op de langebaan houdt de tweevoudig wereldkampioen sprint het weer voor gezien. 

Door Anne Joldersma

Dankzij een sterk optreden bij de IJsselcup dwong Wennemars een startbewijs voor de NK afstanden af, maar na zijn vijftiende plaats op de 1500 meter gaat de focus weer op zijn normale werkzaamheden.

"Dat was ook de bedoeling", benadrukte Wennemars zaterdag in Thialf. "Misschien dat ik nog ergens een Holland Cup zal rijden de komende tijd, want ik vind schaatsen en trainen nog altijd ontzettend leuk, maar in principe is dit het wat betreft de langebaan."

Wennemars blijft wel actief in het marathonpeloton, maar of dat in de formatie van coach Henk Gemser zal zijn valt te betwijfelen.

De voormalige bondscoach stond Wennemars bij de NK op de kruising bij en staat de marathonploeg De Haan Westerhof bij. "Komende week zal er meer duidelijk worden over mijn plannen in de marathon", wilde Wennemars alleen kwijt.

Dat Wennemars nog altijd zeer populair is bij schaatsfans bleek zaterdag in Thialf. Het publiek juichte de voormalige topsprinter hartstochtelijk toe. "Dat was echt prachtig, ze zien me nog graag rijden."

NK allround

Ook bij de Holland Cup in Deventer gaf hij al aan dat het rijden voor publiek het mooiste is dat er is. Toch is deelname aan het NK allround, dat in maart in het Olympisch Stadion van Amsterdam wordt georganiseerd, geen optie voor hem.

"Het is mooi zo. Het is het zeker waard geweest, maar met deze jongens kan ik niet meer mee", verwijst hij naar zijn concurrenten. "Ik merk hier wel waarom ik gestopt ben. De kwaaltjes, de pijntjes, ze komen allemaal terug. Ik dacht bijvoorbeeld ook dat ik heel diep zat. Tenminste, zo voelde het. Totdat anderen opmerkten dat ik helemaal niet zo diep zat. In mijn hoofd ben ik nog erg jong en vitaal, alleen de buitenwereld ziet dat anders."

Wennemars legt de komende maanden de focus op het werk voor de NOS. Vanaf de Winterspelen presenteert hij een avondprogramma. "Ha, ik ben in ieder geval al wel gekwalificeerd voor Sotsji."