Ireen Wüst verloor vrijdag haar nationale titel op de 1500 meter aan Jorien ter Mors. Zaterdag volgde revanche op de drie kilometer, waar de TVM'ster in een rechtstreeks duel afrekende met haar concurrente. Zowel Wüst als Ter Mors verklaarde na afloop genoten te hebben van de onderlinge strijd.

Door Anne Joldersma

"We halen het beste in elkaar naar boven", legde Wüst uit. "Ik was blij dat we vandaag tegen elkaar mochten rijden. Ik ben iemand die toch graag wil winnen en ik had wel iets recht te zetten."

Volgens de tweevoudig olympisch kampioene is er sprake van een ongekend hoog niveau tijdens het huidige NK. "Het is een spannende titelstrijd, er wordt goed gereden, in de hele breedte. De rit tussen mij en Jorien was, denk ik, een heel mooie race. Het is ook mooie topsport als iemand je echt uit weet te dagen."

"Ik verbaas me ook over mijn eigen niveau. Een 4.02 in oktober is echt ongekend."

Wüst rekende in de slotrondes af met Ter Mors. Berekenend rijden zat er volgens haar niet in, ze moest het maximale geven. "Ik had ook de laatste buitenbocht en ik heb geen ogen in mijn achterhoofd. Ik wist niet waar ze was, dus ik moest voor mijn gevoel alles geven om haar voor te blijven."

Klasse verslagen

Ter Mors stapte ondanks haar zilveren medaille met een grijns van het ijs. Ook zij had genoten van de strijd met Wüst. "Het was een leuke race, zo in gevecht met Ireen. Dat had ik nooit eerder ervaren. Ik vond het mooi om een keer op klasse verslagen te worden."

"Die strijd is mooi", aldus de schaatsster die van origine shorttrackster is. "Ik rijd van nature graag tegen iemand, lever graag een rechtstreeks duel. Alleen rijden (wachten op iemands tijd, red.) is toch minder."