Claudia Pechstein heeft zichzelf bij de dopinginstanties en de ISU aangegeven vanwege afwijkende bloedwaarden.

Op die manier wil de Duitse een rehabilitatie afdwingen, zo laat ze op haar Facebook-pagina weten.

Op basis van afwijkende bloedwaarden uit december 2009 wil de 41-jarige Duitse een proces uitlokken omdat ze vermoedt dat ze daarin onschuldig aan dopinggebruik zal worden bevonden.

Pechstein is nog steeds op zoek naar rehabilitatie nadat ze tussen 2009 en 2011 twee jaar geschorst was. Ze heeft haar aangifte verstuurd naar het internationale dopingagentschap WADA, het Duitse dopingagentschap NADA, de ISU en de Duitse schaatsbond DESG.

CAS

Pechstein is al jarenlang in een strijd verwikkeld met de internationale schaatsbond ISU. Die schorste haar in 2009 omdat er bij controles abnormale bloedwaarden waren geconstateerd. Pechstein vocht de beslissing aan bij het internationale sporttribunaal CAS, maar werd niet in het gelijk gesteld.

Vervolgens stapte ze naar de Zwitserse burgerrechter en die besliste dat tijdens dat proces de schorsing opgeheven moest worden. Hierdoor kon Pechstein deelnemen aan een wereldbekerwedstrijd in Salt Lake City.

Bij deze wedstrijd werd ze twee keer gecontroleerd en bij die controles werden wederom bloedwaarden gemeten die de toegestane reticulocytenwaarden overschreden (2,66 en 3,02 procent terwijl 2,4 is toegestaan).

Doordat na de World Cup in Salt Lake City ook de Zwitserse rechters de schorsing bekrachtigd hadden, bleef Pechstein tot januari 2011 geschorst. Met de afwijkende waarden van de controles in Salt Lake City werd door het WADA niets gedaan.

Grondig

Enkele maanden na haar comeback gaf Pechstein zich ook al aan bij de dopinginstanties en de ISU omdat bij de Essent ISU WK Afstanden van 2011 in Inzell ook al bij een controle een te hoge waarde was gemeten. De ISU liet toen in een reactie weten de zaak als afgesloten te beschouwen. Bovendien waren de regels in de tussentijd aangepast en was een schorsing op basis van dezelfde waardenafwijking als twee jaar eerder onmogelijk geworden. Nu probeert Pechstein zichzelf opnieuw aan te klagen met afwijkende bloedwaarden uit een periode waarin ze om dergelijke waarden wel werd geschorst.

Naast dit nieuwe hoofdstuk in haar strijd tegen de schaats- en dopinginstanties heeft Pechstein een civiele procedure tegen de DESG lopen bij de rechtbank van München. Daarin eist ze een schadevergoeding van 3,5 miljoen euro vanwege gedorven inkomsten omdat ze onterecht geschorst zou zijn geweest. In deze rechtzaak legde de ISU zelf de afwijkende waarden van Salt Lake City voor. Eerder had Pechstein al om inzicht in deze cijfers gevraagd, maar dit had de schaatsunie tot nu toe altijd geweigerd.

"Daar de ISU voor de Münchener Rechtbank wederom beweerd heeft dat de pieken in mijn reitculocytenwaarden alleen door doping te verklaren zouden zijn, geef ik mezelf opnieuw aan op grond van verdenking van het overtreden van de anti-dopingregels en ik verlang dat de feiten ditmaal grondig worden bekeken", zegt ze in een verklaring.

Erfelijke aandoening

Volgens Pechstein zijn haar afwijkende reticulocytenwaarden namelijk een gevolg van een erfelijke aandoening. Deze hypothese wordt ondersteund door een aantal artsen en deskundigen. De ISU accepteert deze uitleg niet. In reacties op Pechsteins rechtzaak in München benadrukte de ISU dat nogmaals.

"De nieuw 'ontdekte' extreem milde en geringe bloedafwijking, als die al bestaat, kan op geen enkele wijze de extreem ongewoon hoge reticulocytewaarden, die bovendien 'toevalligerwijs' voorkwamen bij topwedstrijden, en de snelle afname van die waarden in de tijd na de wedstrijden verklaren", verklaarde de ISU enkele weken geleden.