Hein Otterspeer heeft zondag bij de IJsselcup de 1000 meter gewonnen. Op de Deventer ijsbaan De Scheg was de sprinter van Team Beslist.nl in een nieuw baanrecord (1.11,50) de snelste.

Zijn teamgenoot en wereldkampioen sprint Michel Mulder werd tweede, voor Rhian Ket die er met het brons vandoor ging.

Otterspeer had naar eigen zeggen vooral moeite met het ijs. ''Het was wel even omschakelen'', erkende de winnaar. Het regende vrijwel de hele dag in Deventer en dat kwam de semi-overdekte ijsbaan niet ten goede. Toch snelde Otterspeer naar een nieuwe snelste tijd in Deventer.

Bergsma

Op de 5000 meter maakte Jorrit Bergsma zijn favorietenrol waar. Ook hij deed dat in een nieuw baanrecord: 6.32,37. Daarmee was de man uit Oldeboorn een klasse apart.

Bob de Vries, zijn teamgenoot bij de BAM-schaatsploeg, werd op gepaste afstand tweede in 6.38,16. Hij bleef Arjen van der Kieft op de derde plek (6.38,17) met miniem verschil voor.

Vrouwen

Bij de vrouwen ging de winst op de 1000 meter naar Natasja Bruintjes. Zij was de snelste in 1.20,64. Manon Kamminga moest 0,08 op haar toegeven en legde beslag op het zilver. Sanneke de Neeling werd derde in 1.21,09.

Annette Gerritsen werd zevende op de kilometer, wat genoeg bleek voor plaatsing voor de NK afstanden over twee weken in Thialf. Dat wist ze zelf overigens nog niet na afloop. ''Ik weet eigenlijk niet of ik met de zevende plek geplaatst ben'', aldus de rijdster van Team Activia. ''Ik moest gewoon hard schaatsen en dan maar zien hoe het gaat.'' 

Thijsje Oenema, die op zaterdag nog beide 500 meters had gewonnen, werd zesde.

Nauta

Yvonne Nauta heeft verrast door de 3000 meter. De Friezin hield onder andere Elma de Vries achter zich. Dat deed ze bovendien in een nieuw baanrecord van 4.15,88.

De tweede plek was voor Janneke Ensing. Zij gaf ruim anderhalve seconde toe op de winnares. Melissa Wijfje werd derde, net als zaterdag op de 1500 meter. Zowel Ensing als Wijfje plaatste zich daardoor voor de NK afstanden over twee weken in Heerenveen.

Elma de Vries werd uiteindelijk 'slechts' zesde. De Vries is net als Nauta al zeker van deelname aan de NK.