Sven Kramer heeft vrijdag gelaten gereageerd op het besluit van de KNSB en NOC*NSF.

De schaatsbond en de sportkoepel hebben Icedome in Almere de voorlopige gunning voor de topsportaccommodatie gegeven. Vanaf seizoen 2016-2017 raakt Thialf in Heerenveen de topsportstatus kwijt, wat betekent dat de schaats(st)ers in Almere zullen gaan trainen.

"Aan de ene kant vind ik het zonde, want ik ben opgegroeid in Thialf. Aan de andere kant hebben ze het in Heerenveen aan zichzelf te wijten", zegt Kramer bij Radio 538.

"Dit speelt al zo lang. In Heerenveen hebben ze veel tijd gehad om actie te ondernemen, maar nu gaat er een andere stad met de gunning vandoor."

Kramer is niet per se negatief over een nieuwe ijshal in Almere. "Voor het schaatsen in Nederland is het belangrijk dat er een topsportfaciliteit komt, daar gaat het gewoon om. Het is wel jammer dat Thialf de gunning niet heeft gekregen, maar gelukkig zit ik niet in de positie om de keuze te maken waar die moet komen."

De meervoudig wereldkampioen benadrukt dat het nog lang niet zeker is dat de ijshal in Almere komt. "Het is nog maar de vraag of het zover komt. Uiteindelijk is dit geforceerd door de rechter, dat er nu al een besluit moet komen."

Wüst 

Ireen Wüst legt zich neer bij de keuze voor Almere. ''Ik ga ervan uit dat de mannen die er over gaan er objectief naar kijken en dat ze een wel overwogen beslissing nemen'', reageerde de schaatsster van TVM op de website van de ploeg.

''Ik wil het liefst in Heerenveen blijven, want ik heb er een fijn huis. Maar als het moet dan verkassen we naar Almere.''

Wüst, op dit moment met haar ploeg op trainingskamp in Zwitserland, is zich bewust van de historische waarde van Thialf.

''Maar in Almere kan er nieuwe geschiedenis worden geschreven en Almere kan ook het kloppend hart van het schaatsen worden. Voor mij is het belangrijkste dat die nieuwe baan er komt en dat alle faciliteiten er straks aanwezig zijn.''

Groothuis

Stefan Groothuis ziet ook positieve punten in het besluit van de KNSB. De regerend Nederlands kampioen sprint denkt dat Almere een goede keuze is qua locatie.

"Want ik denk dat het voor de schaatssport niet verkeerd is om dichter bij de Randstad te zitten. Daar wonen toch veruit de meeste mensen en ook de meeste licentiehouders. Als de wedstrijden vanaf 2016 in Almere worden gehouden, dan kan dat een stimulans voor de schaatssport zijn.''

"Natuurlijk moet je rekening houden met tradities, maar het is niet zo dat Thialf altijd het alleenrecht heeft gehad. Vroeger werden er ook belangrijke wedstrijden gehouden in bijvoorbeeld Den Haag of Utrecht.''

"Ik hoop dat we ook in 2020 kunnen concluderen dat het een goede keuze was om naar Almere te gaan. Dat de plannen ook financieel realistisch zijn. Maar dat kan ik nu niet beoordelen.'' 

Veldkamp 

Bart Veldkamp, coach van onder andere de Belg Bart Swings, hechtte vrijdag niet al te veel waarde aan de voorlopige keuze van de KNSB en NOC*NSF voor de nieuwe schaatsbaan.

"Dit besluit is een lege doos'', zei de oud-schaatser vrijdag tegen de NOS. "Deze uitspraak is niet bindend. Er kan nog beroep worden aangetekend, dus straks gaat het weer van voorafaan beginnen.''

Veldkamp was ook niet te spreken over de aanpak van de KNSB. "De KNSB laat hiermee geen lange termijn visie zien. Er wordt niet echt stilgestaan bij het totaalplaatje, over hoe het schaatsen er over twintig of dertig jaar uit ziet.''

Buiter

Folkert Buiter is blij dat de KNSB en het NOC*NSF de voorlopige gunning voor de topsportaccommodatie aan het Icêdome hebben gegeven, maar de initiatiefnemer moet tegelijkertijd bekennen dat het nieuws voor hem niet als een verrassing komt.

"Ik ben erg blij dat we nu een stap verder zijn. Maar je moet eerlijk zijn: gelet op de voorgeschiedenis hadden we het verwacht", aldus Buiter.

Dat Thialf en TranSportium al hebben laten weten in beroep te zullen gaan tegen de beslissing, en de procedure zo opnieuw vertraging op kan lopen, is voor Buiter geen probleem.

"Ook dat hoort bij de procedure. We vinden dat ze daar ook gewoon recht op hebben. Anders hadden we de rechter wel verzocht om over te gaan tot een definitieve gunning."

Buiter twijfelt dan ook niet over de uitkomst van een mogelijk beroep. "Ik zou namelijk niet weten wat de argumenten van de anderen zijn, waarom de gunning naar hun moet."