Ronald Mulder heeft vanaf zaterdag bij de EK inlineskaten een reputatie hoog te houden. "De laatste twee keer dat ik meedeed, stond ik op het hoogste podium", wist de Nederlander woensdag bij de persbijeenkomst voor het toernooi in Almere. "Zeker bij het wegtoernooi ben ik nu samen met mijn broer Michel de topfavoriet."

Ronald Mulder was bij de EK in 2010 in het Italiaanse San Benedetto del Tronto de beste op de 500 meter op de weg en twee jaar geleden in Heerde won de Zwollenaar op de piste goud op de 300 en 500 meter.

Vorig jaar besloot de schaatser van BrandLoyalty echter dat hij een zomer niet zou skaten. "En toen werd Michel opeens wereldkampioen, dus het was eigenlijk een rotseizoen", lachte Ronald Mulder. Mede daarom is hij in Almere weer te bewonderen bij een groot inlinetoernooi. "Maar dat is niet de belangrijkste reden. Ik heb gewoon heel veel plezier in skaten en miste de competitie."

"Ik vind het heerlijk om naar een toernooi toe te leven, het is super om weer die spanning te voelen. Ik vond het heel lastig dat ik vorig jaar in de zomer geen wedstrijden reed. Je probeert het dan in trainingen, maar dat is toch anders. Hier zijn medailles te verdienen, hè. En ondanks dat jaar eruit, is mijn niveau weer heel redelijk."  

Met name bij het wegtoernooi, dat volgende week donderdag en vrijdag wordt afgewerkt, ziet de relatief grote en zware Ronald Mulder kansen. "Ik moet het hebben van kracht en vermogen en niet van souplesse, dat is de afgelopen jaren wel gebleken. Dat past beter bij het wegparcours. De piste vind ik vrij lastig, het is ook erg moeilijk om in te halen."

Wieltjes

De Nederlandse ploeg heeft de afgelopen dagen in ieder geval niks aan het toeval over gelaten. Om het thuisvoordeel zoveel mogelijk uit te buiten, testten de Nederlanders alle mogelijke wieltjes. "Volgens mij heb ik wel twaalf verschillende wieltjes geprobeerd", vertelde Ronald Mulder. "Welke het geworden zijn? Dat ga ik hier niet vertellen, haha."

Mulder wil de buitenlandse concurrentie niet wijzer maken dan deze al is. "Als ze hier aankomen, kijkt iedereen toch even naar de wieltjes, dat hoort bij het spelletje."

"Ik heb nu twee soorten gevonden die goed zijn voor de wedstrijden. De eerste worden zelfs niet meer verkocht en van de tweede hebben wij alles opgekocht, acht setjes in totaal. Hartstikke duur, maar ja, je moet wat."

Focus

Doordat zijn focus de afgelopen weken volledig op de EK lag, heeft Mulder zijn schaatscollega’s van BrandLoyalty amper gezien. "Dat is wel heel jammer, vooral dat ik het trainingskamp in Italië miste, dat tegelijk met de NK was. Ik heb wel twee dagen met ze op het zomerijs gestaan en na de EK sluit ik weer kort bij ze aan."

Daarna zal de sprinter zich evenwel weer gaan concentreren op de WK inlineskaten, eind augustus in België. "Ik heb gezegd dat als ik weer ga skaten, ik het ook goed wil doen. Dat betekent onder bondscoach Desly Hill en ook weer samen met Michel trainen. Wij jutten elkaar op en dat helpt."

Dat moet leiden tot veel zilverwerk voor de familie Mulder. "Het is nu voor het eerst dat we állebei topfavoriet zijn. Dat maakt het toch anders. Maar ik heb er ontzettend veel zin in."