De beslissing welke ijsbaan zich de komende tien jaar het nationale ijscentrum van Nederland mag noemen is door de KNSB en NOC*NSF opnieuw uitgesteld.

Dat is het resultaat van overleg tussen de schaatsbond, de sportkoepel en de drie kandidaten: TranSportium, Icedome en Thialf.

Waarschijnlijk valt nu in september de beslissing. De financiële onderzoeksperiode is in elk geval verlengd tot 8 september. Tegen die tijd wordt de voorlopige gunning bekendgemaakt.

Het keuzeproces wordt voortgezet door de KNSB en NOC*NSF zonder de drie betrokken projecten.

Onlangs werd nog besloten dat medio augustus de knoop zou worden doorgehakt, nadat dit aanvankelijk eind mei al zou gebeuren.

Na het uitlekken van het adviesrapport, waarin Icedome als winnaar uit de bus kwam, over de nieuwe topsportlocatie voor de schaatssport besloten KNSB en NOC*NSF de financiële haalbaarheid van de verschillende plannen nog eens extra te laten doorlichten door Ernst & Young, tegen de zin van het consortium achter Icedome.

Eén lijn

Afgelopen week hebben de KNSB en NOC*NSF getracht om de betrokken partijen op één lijn te krijgen voor het vervolg van het proces, maar dat is niet gelukt. "We waren graag met zijn vijven verder gegaan", zegt voorzitter van de KNSB, Doekle Terpstra, "maar we zijn er niet uit gekomen en dus nemen we vanaf nu zelf de regie."

De bezwaren van de Almeerse plannenmakers dat de spelregels tijdens het spel veranderd zijn, zijn dus door de KNSB en NOC niet van tafel gehaald. Terpstra: "We hadden gehoopt dat we het eens zouden worden over de spelregels, bijvoorbeeld over het niet communiceren over het proces met de pers of het aanspannen van een kort geding. Nu zijn er partijen die dat wel doen en zeggen: 'wij gaan onze eigen weg'."

KNSB en NOC*NSF zijn na overleg deze week wel tegemoet gekomen aan de wens van Icedome om het vervolgonderzoek niet door Ernst & Young te laten verrichten. "Volgens het consortium waren zij in 2010 betrokken bij Thialf'', legt Terpstra uit. "En wij willen elk greintje van belangenverstrengeling tegen gaan en dus zullen we een andere accountant zoeken."