Een deel van de investering van vijftig miljoen die de provincie Friesland heeft gereserveerd voor het nieuwe Thialf zou kunnen worden aangemerkt als onwettige staatssteun. Dat blijkt uit een vertrouwelijke analyse van landsadvocaat Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn.

Om de investering in het nieuwe Thialf te kunnen doen heeft de provincie twintig miljoen euro gevraagd van het Rijk. En daar wringt de schoen, zo stelt de landsadvocaat.

De analyse van Pels Rijcken brengt Thialf in de strijd om het nieuwe topsportcentrum in een wankele positie, zo meldt het Leidsch Dagblad. Tot nu toe hebben de betrokkenen in Heerenveen benadrukt dat juist de vijftig miljoen van de provincie Thialf een voorsprong zou geven op Icedome in Almere en TranSportium in Zoetermeer.

Minder kans

Bureau Ernst & Young doet extra onderzoek naar de financiële onderbouwing van de plannen en zal de uitkomsten daarvan half augustus bekendmaken, waarna de KNSB en NOC*NSF hun keus zullen maken.

Wanneer de steun van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) inderdaad onwettig zou zijn, maakt het plan in Heerenveen minder kans om te worden gekozen als topsportlocatie.

'VWS geen partij'

Een woordvoerder van VWS benadrukt tegenover NUsport dat het onderzoek van de landsadvocaat is uitgevoerd in opdracht van het Ministerie.

"Op dit moment is VWS geen enkele partij hierin. Het is inderdaad zo dat bij Thialf een bedrag is gereserveerd, maar daar weet VWS niets van. Het Ministerie is hier niet in gekend, wij weten nergens van."

"Eerst moeten NOC*NSF en de KNSB beslissen welke stad de belangrijkste wedstrijd toegewezen krijgt. Pas dan beslist VWS of het meebetaalt en wordt er gekeken of er wel of niet sprake is van onwettige staatssteun. Daarom wordt er nu al onderzoek gedaan."

Geen voordeel Thialf

Volgens het Leidsch Dagblad zou uit het rapport van de landsadvocaat bovendien blijken dat Edith Schippers, Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, aanvullende informatie verstrekte aan de Commissaris van de Koning in Friesland, John Jorritsma.

Die informatie zou niet gedeeld worden met de twee andere kandidaten en gaf de Friese lobby mogelijk een voordeel. De woordvoerder van VWS bestrijdt die lezing in gesprek met NUsport.

"Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft gewoon geantwoord op een vraag van de Commissaris van de Koning in Friesland. Dat antwoord is inderdaad alleen naar Friesland, de KNSB en NOC*NSF gegaan. Maar dat is omdat VWS hier geen partij in is."