Het 'dreamteam' van de KNSB dat de opdracht kreeg ideeën te ontwikkelen voor de schaatssport na de Olympische Winterspelen van Sotsji, stelt in een eerste rapportage voor de internationale wedstrijdkalender aan te passen. Die moet aantrekkelijker en herkenbaarder worden.

Gedacht wordt aan een seizoen met drie blokken: een Grand Prix-blok van drie tot vijf wedstrijden en een finale (ter vervanging van de huidige World Cup); een blok titeltoernooien allround en sprint en in de tweede helft van februari een blok met de WK afstanden.

Daarnaast omarmt de commissie van deskundigen het plan van Ard Schenk om eenmaal in de vier jaar, tussen twee Winterspelen in, een groot multidisciplinair schaatsevenement (’Schaatsspelen’) te organiseren, met naast de WK afstanden ook de WK’s shorttrack en kunstrijden.

Na een flink aantal bijeenkomsten werd deze week de eerste rapportage aangeboden aan het algemeen bestuur van de KNSB. 

Binnen de nieuwe visie is voorts nog maar ruimte voor maximaal zes commerciële langebaanteams, die moeten voldoen aan diverse sportieve criteria.

Zo moeten begeleiding en faciliteiten van kwalitatief hoogwaardig niveau zijn en zal er geen ruimte meer zijn voor geïsoleerde rijders in een team, zoals een specialist op de lange afstanden in een sprintploeg. Ook zullen de schaatsers een minimaal modaal inkomen moeten verdienen. 

Financiering

De commissie heeft ook nadrukkelijk naar de financiering in de toekomst gekeken. Een van de doelstellingen is de sponsors van de professionele teams zover te krijgen dat ze actief worden op verschillende schaatspodia: natuurijs, kunstijsbanen, mobiele ijsbanen, het nieuwe ’Thialf’, het internationale circuit en inline-skaten.

Dat zou passen in de 'multidisciplinaire' benadering en beoefening van het schaatsen, nu langebaan, shorttrack, marathon en inline steeds meer verweven raken.

De komende maanden zullen de toekomstplannen, waarvan de hoofdlijnen nu zijn gepresenteerd, in kleinere groepen verder worden uitgewerkt. Ook zullen het algemeen bestuur van de KNSB, de stuurgroepen en de ledenraad zich er nog over buigen.