De vrouwenploeg van Liga heeft Gianni Romme toegevoegd aan de trainersstaf. De tweevoudig olympisch kampioen wordt assistent van hoofdcoach Marianne Timmer.

Door Anne Joldersma

Romme (40) was de afgelopen drie seizoenen bondscoach van Italië. Vanwege een meningsverschil met de bond en de schaatsers legde Romme die functie vorig seizoen vroegtijdig neer.

De ploeg voor het komende olympische seizoen is vrijwel gelijk aan de formatie waarmee Timmer (38) het afgelopen schaatsseizoen werkte. Margot Boer en Thijsje Oenema blijven de kopvrouwen.

Romme en Timmer behaalden beiden hun schaatsfaam in Nagano. Romme reed in 1998 in Japan naar olympisch goud op de vijf en de tien kilometer. Timmer zegevierde op de 1000 en de 1500 meter in Nagano en op de 1000 meter in Turijn, acht jaar later.

Oenema

Oenema liet vanuit Italië aan NUsport weten blij te zijn met de aanstelling van Romme. "We hebben nu vijf keer olympisch goud in onze coachingstaf, dat is toch wel een hoop."

"Wat ik kan leren van een allrounder als Gianni? Hij heeft de mentaliteit om te winnen", vervolgde de sprintster. "En qua techniek is hij sowieso altijd een heel goede schaatser geweest."

"Ik denk dat het ook goed is dat er een man bij de ploeg komt. Mannen denken toch iets anders, Gianni is echt een persoonlijkheid en brengt een nieuwe dimensie met zich mee, een ander inzicht."

Oud goud

Ook Boer is content met de toevoeging van Romme aan de trainersstaf. "Hij is een goede aanvulling. Hij heeft dezelfde passie en visie als Marianne. Gianni kan ons vooral leren efficiënt te rijden en hij heeft met Anni Friesinger en de Italiaanse selectie gewerkt. Hij brengt dus ervaring op topniveau mee."

Boer benadrukt dat zowel Timmer als Romme met de ploeg als geheel aan de slag zal gaan en er dus geen onderlinge verdeling van de rijders is. "We zitten met zijn zessen in het team, dat is vrij klein. We gaan met zijn allen gezamenlijk richting Sotsji werken."

De 500 en 1000 meter-specialist is onder de indruk van de staat van dienst van de coachingstaf. "Het zijn hele grote namen met bij elkaar vijf keer olympisch goud. Maar ja, dat is wel 'oud goud' natuurlijk. Het doel is om wat nieuw goud in de ploeg te krijgen", besloot ze met een lach.

Onzekerheid

Oenema, van wie aan het eind van het seizoen sprake was dat ze mogelijk zou vertrekken bij Timmer, bevestigde dat ze ook volgend seizoen voor Team Liga schaatst.

Met de bekendmaking van de formatie voor komend seizoen komt er ook een eind aan alle onzekerheid bij Team Liga. De vraag was lange tijd of de hoofdsponsor nog wel door zou gaan volgend seizoen.