De Olympische Spelen van Sotsji moeten nog plaatsvinden, maar de voorbereiding voor de Winterspelen erna, in 2018 in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang, zijn al in volle gang. De eerste ontwerpen van het stadion waar het langebaanschaatsen plaats moeten vinden, de Gangneung Science Oval, zijn inmiddels gepubliceerd.

Het ijsstadion wordt ontworpen door het architectenbureau Idea Image Institute of Architects (IIIA). Onder leiding van Chul-Hee Kang is een complex getekend dat volgens de architect perfect past in het thema van de Spelen van 2018: nieuwe horizonen, zo meldt de architectuurwebsite archdaily.com.

Volgens de architecten sluit de vorm en het ontwerp van het ijsstadion aan bij de dynamische beweging van het schaatsen. In de plannen heeft het stadion veel rondingen en spiraalvormige elementen.

Bekijk een slideshow met impressies van de schaatshal

Gangneung

Net als in Sotsji in 2014 zal er ook in Pyeongchang sprake zijn van twee clusters: een alpine- en een kustcluster. In het eerste zullen alle sneeuwsporten dicht bijeen worden georganiseerd. In de ander vinden de ijssporten plaats. Overigens is het kustcluster in feite in een andere stad dan Pyeongchang, namelijk het naburige Gangneung.

 

Van de dertien sportstadions en -locaties zijn er al zeven in gebruik. Die locaties zijn in 1999 gebouwd in het kader van de Aziatische Winterspelen. De langebaanhal is echter één van de zes nieuw te bouwen stadions en zal verrijzen vlak naast de al bestaande Gangneung Indoor Ice Rink.

Daar vonden in 2005 de WK kunstrijden en in 2008 de WK shorttrack plaats. Tijdens de Spelen kunnen toeschouwers er terecht om het curlingtoernooi te volgen. Ook de ijshockey- en kunstrijdhal en de shorttrackbaan zullen dichtbij gebouwd worden.

In gebruik

De stad Gangneung zal zich na de Spelen ontfermen over het sportcomplex. De ijsbaan blijft in die na-olympische jaren in gebruik. Na de wedstrijden in 2018 zal een deel van de tribunes worden afgebouwd en zal het complex in gebruik blijven als wedstrijd- en trainingsbaan met plek voor 4000 toeschouwers, tijdens de Spelen zal het onderdak bieden aan 8000 schaatsfans.

In de zomer zal het stadion dienstdoen als evenementenlocatie.