Sven Kramer is woensdag voor de vijfde keer uitgeroepen tot schaatser van het jaar. Bij de vrouwen werd Ireen Wüst eveneens voor de vijfde maal verkozen tot beste schaatster.

Wüst, die dit jaar vier wereldtitels en een Europese titel op haar naam schreef, kreeg de zogeheten De Telegraaf de Ard Schenk Award uit handen van Arjan Bos, de directeur van TVM, de sponsor van Wüst haar ploeg.

"Ik wilde de prijs graag uit zijn handen ontvangen omdat hij zoveel heeft betekend voor de schaatssport", aldus Wüst. TVM stopt na de Spelen van 2014 met de sponsoring van de schaatsploeg.

Het is de vierde keer op rij en vijfde keer in totaal dat Wüst werd gehuldigd als beste schaatsster van Nederland. Toch heeft de prijs niet aan betekenis ingeboet, vond ze. "Het blijft een bekroning van een superseizoen en het blijft ook een eer om hem te ontvangen. Het is een prijs die wordt gegeven op basis van het hele seizoen en dat is bijzonder."

Kramer

Ook Kramer was verheugd. Hij schaatste een heel seizoen niet en greep vorig jaar opnieuw naast de award. "En daarom is het mooi dat ik hem nu weer win en misschien zegt het aantal keer dat ik hem gewonnen heb wel meer dan deze prijs op zichzelf", zei de 26-jarige Kramer.

"Het is de bevestiging dat ik een heel seizoen consistent heb gepresteerd. Ook Michel Mulder was een kanshebber. Als hij op de WK afstanden de 500 meter had gewonnen dan was de verkiezing nog heel spannend geworden."

"Maar hij was uiteindelijk net niet constant genoeg. En dat geeft uiteindelijk de doorslag."