Diane Valkenburg en Linda de Vries waren zaterdag heel blij met hun podiumplaatsen op de 3000 meter. Maar de Nederlandse dames wisten ook dat ze zich moesten neerleggen bij de suprematie van Ireen Wüst. "Ireen is niet bij te houden."

Het verschil tussen de nummer één Wüst (3.58,68) en de nummer twee Valkenburg (4.04,75) was ruim zes seconden in Thialf.

"Dat is een gigantisch gat", moest de winnares van het zilver toegeven. "Ireen is in absolute topvorm. Ik ga de komende twee weken hard werken, maar ik deze vorm wordt het bijna onmogelijk om haar te verslaan."

De Vries zag het baanrecord van haar ploeggenote van nog dichterbij, aangezien de Drentse in dezelfde rit startte als Wüst. "Ik vind het altijd fijn om tegen Ireen te rijden, ik weet wat ik kan verwachten. Je moet je alleen niet gek laten maken. Zij rijdt hier wel weer bizar goed."

De allroundster reed zelf ook een prima race, want met 4.04,87 verbrak De Vries haar persoonlijk record. "Ik ben heel blij met deze tijd. Maar als Ireen gas geeft, kan ik nog niet mee."

Verrast

Valkenburg, die zich door haar prestatie in Heerenveen net als De Vries plaatste voor het Essent ISU WK afstanden, mocht als extra bonus nog naar de podiumceremonie voor het World Cup-klassement, waarin ze als derde eindigde.

"Dat verraste me wel", zei ze. "Het WK is natuurlijk het belangrijkste, maar dit is ook heel mooi. Het geeft aan dat je constant bent geweest."

"Ik was vandaag wel zenuwachtig", vervolgde Valkenburg. "Maar ik wist dat de vorm goed was." Daarmee is de Zuid-Hollandse niet de enige pupil van Jac Orie die aan het einde van het seizoen hard schaatst. "We hebben inderdaad een superweekend met de ploeg. Vorige week was het in Erfurt ook al goed, maar nu zijn wel allemaal weer een stukje beter."