Bij de Essent ISU World Cup-finale heeft Christine Nesbitt de 1000 meter gewonnen. De Chinese Hong Zhang werd tweede en Laurine van Riessen wist het brons te grijpen, daarmee verzekerde ze zich ook van een startbewijs op de WK afstanden. 

Nesbitt was in Thialf met 1.15,48 de snelste en bleef Zhang daarmee maar net voor, want de Chinese gaf met 1.15,50 maar 0,02 seconden toe.

Laurine van Riessen reed een sterke kilometer. Ze zette 1.15,95 op de klok.

Na een matig WK sprint in Salt Lake City lijkt de rijdster van Activia haar vorm weer terug te vinden op weg naar de WK afstanden.

Lotte van Beek reed met 1.16,04 de vierde tijd en Marrit Leenstra moest genoegen nemen met de tiende plaats. Ze reed 1.16,67.

WK afstanden

Van Riessen veroverde als snelste Nederlandse van de dag een ticket voor de WK afstanden. Bij de vorige World Cup in Erfurt wist Ireen Wüst zich al van een startbewijs te verzekeren. Op basis van de wereldbekerpunten in de laatste drie wedstrijden mag ook Leenstra in principe naar de WK.

Leenstra wist in dat klassement Van Beek net achter zich te houden. Dat derde startbewijs is wel een aanwijsplek en de uiteindelijke beslissing wordt door de selectiecommissie van de KNSB gemaakt. Mogelijk maakt Boer, die zich ziek afmeldde voor de 1000 meter, nog kans op een ticket.

World Cup

De overwinning in het eindklassement van de World Cup ging op de 1000 meter naar Heather Richardson. Het is de tweede keer dat de Amerikaanse dat voor elkaar heeft gekregen. In het seizoen 2010-2011 was ze ook al de beste in de wereldbeker.

Voor het eerst in vijf jaar staat er geen Nederlandse in de top drie van het World Cup-klassement. Van Beek was uiteindelijk met 381 punten de beste Nederlandse in de eindstand, op plek zeven.