HOOFDDORP – Terwijl ze op de hometrainer uitfietst blikte Ireen Wüst terug op haar succesvolle Essent ISU World Cup-weekend. "Ik kan na zo’n weekeinde niet anders dan tevreden zijn", zei ze.

"Ik ben heel blij met hoe ik hier gereden heb en het geeft een goed gevoel en veel vertrouwen voor volgende week", keek Wüst vooruit naar het Essent ISU WK Allround.

De TVM-rijdster moest zondag op de 3000 meter als eerste van start. "Net als op de 1500 meter. Dat is wel lastig omdat je niet weet wat je kan verwachten. Aan de andere kant is het een voordeel, want je kan ‘blanco’ rijden."

Ze startte voortvarend, maar kende wel een redelijk zwaar slot, gaf ze toe. "Maar de omstandigheden waren zwaar. Ik wist dat 4.02 een goede tijd was, maar ik wist niet of het genoeg was voor winst."

Dat bleek het geval. Niemand kwam in de buurt van Wüst en zo won ze haar eerste drie kilometer in wereldbekerverband. "Ik ben olympisch kampioen en wereldkampioen geworden op deze afstand, maar nu heb ik ook een World Cup in de pocket."

Selecties

"Ik dacht daar tijdens mijn rit niet aan. Ik was vooral bezig met een goede rit en met de selectie voor de WK Afstanden", zei Wüst. Als snelste Nederlandse heeft ze een ticket voor de WK Afstanden op zak. "Nu de 1500 en de 1000 meter nog. Ik heb voldoende selecties te gaan."

"De komende week ga ik niet meer te hard trainen. Ik ga rusten en het lichaam af en toe een beetje prikkelen", zei ze. "Ik moet op weg naar het WK mijn focus behouden."