Over iets minder dan een jaar beginnen de Winterspelen van Sotsji. NUsport blikt deze week vooruit op het evenement met vier sporters en de chef de mission. In de slotaflevering shorttrackster Jorien ter Mors. 

Door Erik van Lakerveld 

Hoe sta je ervoor?
"De basis is op dit moment goed. Ook al verloopt het seizoen niet vlekkeloos, die basis staat als een huis. Als ik mezelf kan perfectioneren, dan is er heel wat mogelijk volgend jaar. Daarvoor moet ik nog wel wat kleine aanpassingen in mijn techniek aanbrengen en leren om meer ontspannen te rijden."

Beginnen de dagen te tellen?
"Op zich niet. Het duurt nog een jaar voordat het zo ver is. Ik ben er nog niet zo mee bezig. Ik richt me op de wedstrijden van nu. De World Cup-wedstrijd van vorige week in Sotsji was ook gewoon maar een wedstrijd. Net zoals het volgend jaar daar ook gewoon een wedstrijd zal zijn. Het was wel mooi in het olympisch stadion te rijden en om de baan alvast te verkennen en te voelen hoe het daar is."

Hoe verloopt de voorbereiding?
"Goed. En in de aanloop naar volgend seizoen zal er niet veel veranderen, hoor. We blijven in grote lijnen hetzelfde doen. Ik zal veel ijsuren maken, veel op het ijs staan, om mijn techniek te optimaliseren en om mijn behendigheid te verbeteren."
 
"Het seizoen krijgt wel een iets andere indeling komend jaar. Normaal is het WK shorttrack in maart en dat is de belangrijkste wedstrijd en dus een piekmoment. De Olympische Spelen zijn in februari en dus schuift alles een maand op."

Hoe schat je je medaillekansen in?
"Ik denk dat de kans op een medaille wel reëel is. Als ik doe waar ik goed in ben en als ik mijn hoofd erbij houd, dan is het logisch om naar de medailles te kijken. Zeker als je ziet hoe ik ook dit jaar al stabiel finales rijd, met vooralsnog wel veel pech, maar ik zit er toch steeds bij."

"Ook op de langebaan zou het mogelijk kunnen zijn om voor de medailles mee te doen, maar dan moet ik me wel eerst plaatsen. Als ik zou kunnen starten, dan zit daar ook potentie in. Op papier is daar een medaille zeker mogelijk."

Ga je naar de openingsceremonie?
"Hoogstwaarschijnlijk weer niet. Vlak erna is namelijk de eerste shorttrackwedstrijd. Dat was de vorige keer in Vancouver ook zo en toen besliste de chef de mission dat sporters die binnen zoveel dagen van de ceremonie moesten presteren niet mochten komen."

"Ik weet niet of ik daarmee iets gemist heb. Je weet niet beter, al is het natuurlijk wel heel speciaal. Maar goed, je hebt niet altijd alles zelf in de hand. Dat hoort nu eenmaal bij sport en daar moet je mee om kunnen gaan."

Bekijk de vooruitblik met Mark Tuitert

Bekijk de vooruitblik met Esmé Kamphuis

Bekijk de vooruitblik met Nicolien Sauerbreij

Bekijk de vooruitblik met Maurits Hendriks