HEERENVEEN - Ireen Wüst begint zondag als koploopster aan de slotdag van het Europees kampioenschap allround.

De kopvrouw van TVM liet zaterdag op de 3000 meter een fenomenale race zien (4.01,25) en greep zodoende de koppositie.

Ze wordt direct gevolgd door drie landgenotes: debutante Antoinette de Jong (tweede), Linda de Vries (derde) en Diane Valkenburg (vierde).

De Jong finishte na 4.07,48 (zesde) en staat - mede dankzij haar prima 500 meter - halverwege het toernooi op de tweede plek. De Vries volbracht de 3 kilometer in 4.05,33 en was daarmee een halve seconde sneller dan Diane Valkenburg.

Ook in het klassement geven beide vrouwen nauwelijks aan elkaar toe. De Vries staat derde met 80,868 punten terwijl Valkenburg één plek lager staat met 80,903.

Baanrecord

Wüst bleef op de 3000 meter slechts één seconde verwijderd van het baanrecord, dat sinds 2007 op haar naam staat. Martina Sablikova uit Tsjechië eindigde als tweede (4.03,68), terwijl De Vries de derde tijd noteerde. Valkenburg werd vierde, De Jong zesde.

Achter de vier Nederlanders is voorlopig de Noorse rijdster Ida Njatun de 'best of the rest'. Zij staat vijfde. Sablikova is zevende, Claudia Pechstein achtste. Zij moeten op de 1500 meter vijf seconden goedmaken op Wüst.

500 meter

Ireen Wüst was eerder absoluut niet te spreken over haar 500 meter. Ze kwam er in het rechtstreekse duel tegen de Russische Yekaterina Lobysheva niet aan te pas, maar pakte wel winst op haar belangrijkste concurrentes.

Wüst had 39.69 seconden nodig voor de eerste afstand en eindigde daarmee als vierde. Lobysheva kwam net onder de 39 seconden (38.99), maar moest de winst laten aan de Tsjechische Karolina Erbanova die met 38.73 zorgde voor een nieuw kampioenschapsrecord.

Valkenburg beleefde geen fijne start aan het EK. Zij moest op de kruising Erbanova voor laten gaan en liep meteen een achterstand op (39.93).

De zeventienjarige De Jong kende daarentegen een droomdebuut bij de Essent ISU EK allround. Dankzij een persoonlijk record van 39.42 pakte ze de derde plaats.

Pechstein

De Vries haalde in de slotmeters Claudia Pechstein, kandidaat voor de titel, in en bleef net onder de veertig seconden (39.98). De veertigjarige Duitse veterane bleef net boven die grens (40.01).

Voor een andere titelfavoriete begon het EK dramatisch. Martina Sablikova, die al enige tijd kwakkelt met problemen aan haar rug, kwam niet verder dan 40.96.