HEERENVEEN - Bij het NK allround kwam de concurrentie niet in de buurt bij het TVM-duo Sven Kramer/Jan Blokhuijsen en het valt te betwijfelen of komend weekeinde op het EK een Noor of een Rus dat wel zal lukken.

Door Anne Joldersma

Kramer houdt in aanloop naar het toernooi in Thialf in ieder geval vooral rekening met zijn ploeggenoot.

"Qua allrounden is Jan op dit moment absoluut mijn grootste concurrent", blikte Kramer woensdag vooruit.

"Het zal moeten blijken of hij de enige concurrent is. Havard Bokko en Sverre Lunde Pedersen hebben dit seizoen een goede 500 en 1500 meter laten zien. Maar ik weet niet of zij mee kunnen op de vijf en de tien kilometer."

Blokhuijsen is benieuwd naar wat Ivan Skobrev kan laten zien. "In de wereldbeker was hij dit seizoen niet indrukwekkend, het is afwachten of hij met ons mee kan", aldus de TVM'er.

Achterhaalde discipline

Hij is niet van mening dat het allrounden een achterhaalde discipline aan het worden is. "Er doen evenveel mensen mee als altijd, alleen halen ze niet het niveau waar Sven en ik op rijden.''

''Ik denk niet dat we het allrounden moeten aanpassen, makkelijker moeten maken bijvoorbeeld door middel van een vierkamp, om meer concurrentie te krijgen. Als er meer concurrentie moet komen, moeten de anderen maar harder trainen."

In die lezing kan ploeggenoot Kramer zich volledig vinden. "Waarom moet je het allrounden makkelijker maken om het spannender te maken? Dan moet de rest maar harder trainen", verklaarde hij los van Blokhuijsen.

"De concurrentie is aan het inkrimpen omdat het moeilijk is om het allrounden onder de knie te krijgen. Tegenwoordig moet je een lage 36'er op de 500 meter en onder de dertien minuten op de tien kilometer rijden om mee te doen", vervolgde Kramer.

"Ik denk dat het niveau in de breedte te laag is, ook in Nederland, maar dat is geen reden om een kleine vierkamp (met een drie kilometer in plaats van tien kilometer, red.) te gaan rijden."

Volgens Blokhuijsen is het overigens logisch dat er dit seizoen minder concurrentie is bij het allrounden. "Het is een pre-olympisch jaar, dan heb je altijd schaatsers die meer de focus leggen op individuele afstanden."

Glimlach

Dan rest er nog de vraag wie van de twee vrijdag aan het EK begint als favoriet voor de titel. "Tja, ik ben Nederlands kampioen..", begint Kramer met een glimlach aan het antwoord. "Het is logisch als men nu zegt dat Sven favoriet is. Daar loop ik niet voor weg, moet ik onder de bank kruipen anders?"

Blokhuijsen met een dikke knipoog: "Sven is favoriet! Hij werd Nederlands kampioen toch?"